Μία ομάδα με καλή χημεία δημιουργεί γυαλιά που θα λατρέψετε

Συνέντευξη στην Έλενα-Νατάσα Καΐτσα | Φωτογραφίες Fotis Plegas G.

Η ZEUS+ΔIONE φέρνει την άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα λανσάροντας μία ολοκληρωμένη συλλογή γυαλιών ηλίου και οράσεως μέσα από το πρίσμα των ιδιαίτερων δημιουργιών της. Πιστή στην παράδοση της χειροποίητης διαδικασίας, τα μοντέλα της ZEUS+ΔIONE παράγονται στο μοναδικό ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής γυαλιών ηλίου και οράσεως από έμπειρους τεχνίτες και άριστες πρώτες ύλες. Με αφορμή τη νέα συλλογή γυαλιών Archetypon συναντήσαμε ένα ηλιόλουστο πρωινό, στον υπέροχο χώρο τους στου Ψυρρή, τις κυρίες Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Δήμητρα Κολοτούρα.
Για το όραμά τους, την Ελλάδα και τη γυναίκα ως πηγή έμπνευσης, αλλά και για τη συνεργασία τους με την ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ μιλήσαμε μαζί τους καθώς και με τον κύριο Κώστα Δεστούνη.

Μαρέβα Γκραμπόφσκι & Δήμητρα Κολοτούρα
◗ Πώς ξεκινήσατε την ZEUS+ΔIONE;
Η ιδέα ήρθε ξαφνικά και ρομαντικά όπως γίνεται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις το καλοκαίρι του 2011! Μέσα από τους προσωπικούς προβληματισμούς και συζητήσεις, όπως κάνουν δυο φίλες για τα επίκαιρα θέματα, την οικονομία, τα πολιτικά, τα κοινωνικά ήρθε η έντονη επιθυμία να κάνουμε με τη σειρά μας, κάποια πράγματα για τη χώρα! Έτσι πολύ αθώα και όπωςείπα ρομαντικά – σε πολύ δύσκολουςκαιρούς – ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα για να δούμε ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει, να συνεργαστεί μαζί μας σε αυτό το φιλόδοξο project. Την αναβίωση της ελληνικής κουλτούρας και πολιτισμού μέσα από τη μόδα. Ξεκινήσαμε με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σανδαλιών και στη συνέχεια μιας μικρής συλλογής μεταξωτών ρούχων. Έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα της ZEUS+ΔIONE, μία συλλογή με ρίζες στην παράδοση και την ιστορία, που συνδυάζει τη μόδα με τη χειροτεχνία.

◗ Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της Μαρέβα Γκραμπόφσκι και της Δήμητρας Κολοτούρα; Ποιο είναι το success story;
Στη δική μας επαγγελματική ιστορία ήταν πολύ καλό ότι ήμασταν και οι δυο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες με εμπειρία στον εργασιακό στίβο του εξωτερικού, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, με δομές και προγραμματισμό! Προερχόμαστε από διαφορετικούς τομείς και η καθεμία είχε και έχει να δώσει διαφορετικά στοιχεία
στην οργάνωση της κοινής μας εταιρί-ας. Η Μαρέβα στον οικονομικό τομέα και εγώ, η Δήμητρα, στο marketing και την επικοινωνία.
Κυρίως πιστεύουμε ότι η επιτυχία έρχεται όταν είναι ξεκάθαρη και δυνατή η ταυτότητα του προϊόντος, όταν υπάρχουν σωστά business plans και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός είναι αυστηρός και συγχρόνως έτοιμος να αλλάξει βάση των δεδομένων, ανά πάσα στιγμή. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα επιτύχαινε αν δεν
υπήρχε και ο συνδυασμός της σκληρής δουλειάς με τους κατάλληλους συνεργάτες.

◗ Γιατί ZEUS+ΔIONE;
Το όνομα του brand από μόνο του είναι μία ιστορία. Ο Δίας και η Διώνη στη μυθολογία μας, φέρονται ως γονείς της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς. Με αυτόν το συμβολικό τρόπο χρησιμοποιείται και το ελληνικό γράμμα “Δ” χαρακτηριστικό γνώρισμα της επωνυμίας της εταιρίας. Το “Δ” είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύψιστη θεότητα, την πνευματικότητα, την αρμονία και τη δημιουργία. Κάθε δημιουργία είναι κλασική,σύγχρονη και ταυτόχρονα, διαχρονική με καινοτομία στο σχεδιασμό και στην παραγωγή. Απευθύνεται σε ένα κοινό που συγκινείται από την ιστορία, την απαράμιλλη ποιότητα και τις minimal – δωρικές επιρροές.

◗ Υπάρχει κάποια γυναίκα που είναι η μούσα σας;
Η μούσα μας είναι η γυναίκα του σήμερα. Μια γυναίκα που κάνει πολλά πράγματα συγχρόνως και μέσα στην ισορροπία της οικογένειας, των παιδιών και της καριέρας επιλέγει να κάνει εμφανίσεις εντυπωσιακές μέσα από έναν χαμηλών τόνων αισθησιασμό. Η γυναίκα για την οποία σχεδιάζουμε είναι ενδιαφέρουσα, με χιούμορ για τη ζωή και εκτιμά την ποιότητα πιο πολύ από τις βαρύγδουπες ταμπέλες.

◗ Πόσο δύσκολο είναι να διεισδύσεις στην παγκόσμια αγορά;
Στη δίκη μας περίπτωση ήταν μονόδρομος το εξωτερικό. Δημιουργήσαμε την ZEUS+ΔIONE για να κάνουμε εξαγωγές και να φέρουμε συνάλλαγμα στην χώρα ενώ συγχρόνως θα δημιουργούσαμε θέσεις εργασίας. Η πρώτη φορά που παρουσιάσαμε τη ZEUS+ΔIONE στις διεθνείς αγορές ήταν το Σεπτέμβριο του 2012 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Νοικιάσαμε, μαζί με 2 άλλα brands από το Λονδίνο, μία γκαλερί στη γωνία των οδών Saint Honoré και Saint Roch στο Παρίσι και στήσαμε ένα showroom. Καμιά μας δεν περίμενε όμως ότι η ZEUS+ΔIONE θα τραβήξει τόσο την προσοχή του κόσμου. Παριζιάνες έμπαιναν και ρωτούσαν αν μπορούν να αγοράσουν τα κομμάτια μας, ενώ τους φαινόταν αδιανόητο ότι τα ρούχα ήταν φτιαγμένα ένα-ένα στο χέρι. Μια εσάρπα βελονάκι, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει 10-15 μέρες για να γίνει. Μετά από την ενθουσιαστική εκκίνηση στο Παρίσι ακολούθησαν πολλά shows και πολλά showrooms στο Μιλάνο, στο Παρίσι και την Ν. Υόρκη για να φτάσουμε στο τώρα που οι συλλογές μας πωλούνται σε 55 πόλεις σε όλο τον κόσμο από την Αμερική, στην Ευρώπη έως και την Ιαπωνία. Και το ταξίδι αυτό συνεχίζεται!

◗ Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας σχεδιαστές;
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε αγαπημένους Έλληνες σχεδιαστές όπως η Σοφία Κοκοσαλάκη, η Μαίρη Κατράντζου και τόσοι άλλοι που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά στην εγχώρια αγορά. Πάντα αναφερόμαστε στον Γιάννη Τσεκλένη σαν δάσκαλο και πρότυπο προς μίμηση καθώς και σε τόσους άλλους δημιουργούς στα κοσμήματα όπως την Ηλιάνα Μακρή, τον Γιάννη Σεργάκη, και άλλους νέους και νέες Ελληνίδες σχεδιάστριες και σχεδιαστές με διεθνή απήχηση στα παπούτσια, στις τσάντες και τα είδη σπιτιού.

◗ Πώς αποφασίσατε να μπείτε στον χώρο των οπτικών ειδών;
Οι συλλογές μας έχουν πολύ έντονη αναφορά γύρω από το καλοκαίρι και τις καλοκαιρινές διακοπές. Διαθέτουμε στη διεθνή αγορά από τις καλύτερες συλλογές σε καφτάνια και μαγιό παράλληλα με τα μεταξωτά πουκάμισα. Έχουμε σανδάλια, καπέλα, τσάντες για παραλία, οπότε πάντα ήταν μέσα στο μυαλό μου να προσθέσω το πιο
δημοφιλές αξεσουάρ του ηλίου, τα γυαλιά! Όντας και η ίδια μεγάλη συλλέκτρια γυαλιών ηλίου και συζητώντας με τον καλό μου φίλο Σταύρο Κοή, από το νησί μου την Σύρο, που παρεμπιπτόντως έχει και το καλύτερο μαγαζί με οπτικά, μου ανέφερε ότι υπάρχει ελληνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει γυαλιά ηλίου και ενθουσιάστηκα!
Συναντηθήκαμε με τον Κώστα Δεστούνη και συζητήσαμε μια πρώτη συνεργασία 2 χρόνια πριν. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο και ενθουσιαστήκαμε για το επίπεδο τεχνογνωσίας και κάπως έτσι ξεκινήσαμε το σχεδιασμό και την παραγωγή του πρώτου μοντέλου γυαλιών ηλίου.

Κώστας Δεστούνης

◗ Πώς είναι η συνεργασία με την ZEUS+ΔIONE; Τι ακριβώς περιλαμβάνει;
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Το σχεδιασμό επιμελούνται η Δήμητρα και η Λύδια. Εγώ δίνω λύσεις στα τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με το προϊόν και την ποιότητα. Για να δημιουργηθεί μία συλλογή χρειάζονται πάρα πολλές συναντήσεις. Έχουμε γίνει μία ομάδα με πολύ καλή χημεία και αυτό αντανακλάται στη συλλογή. Το σίγουρο είναι ότι η ZEUS+ΔIONE είναι μία ομάδα που ξέρει τι θέλει, με πολύ σταθερές αξίες και όραμα.

 Μιλήστε μας για το σχεδιασμό και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.
Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του brand, έχουμε επιλέξει τις καλύτερες πρώτες ύλες για την κατασκευή των γυαλιών. Οι «πάστες» (acetate) είναι από την Ιταλία και την Γαλλία. Οι φακοί ηλίου είναι ZEISS με εγχάρακτο «Z» λογότυπο στον κάθε φακό. Άλλωστε στόχος μας ήταν μία συλλογή με ελληνικές επιρροές και μοντέρνο σχεδιασμό, και άριστη ποιότητα.

◗ Τι σημαίνει «είναι χειροποίητα»; Πόσο σημαντικό είναι αυτό;
Για να κατασκευαστεί το κάθε γυαλί θέλει από 3 έως 4 μήνες. Κάθε μοντέλο πρέπει να περάσει από περίπου 40 διαφορετικά στάδια. Χρειάζονται εξειδικευμένοι τεχνίτες που να δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια. Στο εργοστάσιό μας ακολουθούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα υψηλής ποιότητας. Η χειροποίητη παραγωγή είναι μία δύσκολη
αλλά πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, που φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της μοναδικότητας και της ποιότητας, κόντρα σε μία εποχή που η μαζική παραγωγή έχει κατακλύσει τα πάντα.

◗ Πώς θα λανσάρετε τη συνεργασία και τα προϊόντα σας στην αγορά;
Αρχές Δεκεμβρίου έλαβε χώρα το πρώτο μας event για τη νέα μας συλλογή γυαλιών ηλίου”Archetypon” Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019 στο show room της ZEUS+ΔIONE, με μεγάλη ανταπόκριση και ιδιαίτερα θετικά μηνύματα. Στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους ενέργειες, με στόχο τη διαφήμιση της συλλογής στο καταναλωτικό κοινό. Και φυσικά θα φέρουμε σε άμεση επαφή όλους τους Οπτικούς με το προϊόν και τη φιλοσοφία του και τον χειροποίητο τρόπο παραγωγής του. Ακόμη και με επισκέψεις στο εργοστάσιο για να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία παραγωγής των γυαλιών ZEUS+ΔIONE.

◗ Στόχος είναι κυρίως η εγχώρια ή και η διεθνή αγορά και πώς θα το επιτύχετε αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι στοχεύουμε δυνατά τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή. Θέλουμε η νέα συλλογή γυαλιών “Archetypon” να ταξιδέψει σε όλες τις περιοχές μέσα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Μάρτιο η ZEUS+ΔIONE θα λάβει μέρος στην MIDO 2019. Ήδη έχουμε τις πρώτες συμφωνίες διανομής μέσω
του δικτύου στο εξωτερικό της ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. Η παρουσία του brand στο εξωτερικό βοηθάει πάρα πολύ διότι η ZEUS+ ΔIONE έχει τραβήξει τα βλέμματα τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Κορυφαίοι διεθνείς τίτλοι μόδας, τίτλοι κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου όπως “Vogue”, “The Guardian”,” Observer”, “Harper’s Bazaar”, “Surface”, “Forbes”, “Sunday Times”, “Monocle” κ.ά. έχουν αφιερώσει σελίδες για την προσπάθεια αυτή. Διακεκριμένες προσωπικότητες, ηθοποιοί της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, celebrities, influencers, γυναίκες και άνδρες που έχουν ένα δικό τους, ιδιαίτερο στυλ και έντονη προσωπικότητα βρίσκουν στη ZEUS+ΔIONE δημιουργίες που τους εκφράζουν και τους αντιπροσωπεύουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα πιστό κοινό, που ακολουθεί τις προτάσεις της εταιρίας με ενθουσιασμό και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και με τη νέα συλλογή γυαλιών ηλίου “Archetypon”.

◗ Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το εγγύς αλλά και το μακρινό μέλλον;
O στόχος μας είναι ένας και αυτός είναι η νέα συλλογή γυαλιών ηλίου ZEUS+ΔIONE “Archetypon” να πρωταγωνιστεί στα καταστήματα Οπτικών και στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού και να ενισχύσει τη σημαντικότητα της ελληνικής επωνυμίας έναντι των διεθνών brands. ■