Την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος «τα έχασα κάτω από τη μύτη μου», ας έχετε έτοιμες δυο και τρεις πολύτιμες συμβουλές περί του θέματος. Θα εκτιμηθεί.

Από την Έλενα-Νατάσα Καΐτσα

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά νιώθει μεγάλη απογοήτευση κάποιος που δεν μπορεί να κάνει τις καθημερινές δουλειές του επειδή δεν έχει τα γυαλιά του. Επίσης, να θυμάστε ότι όποιος χάνει τα γυαλιά του αφενός θα το πάθει ξανά και αφετέρου δεν μπορεί να βρει τα γυαλιά του χωρίς τα… γυαλιά του!

Για αρχή λοιπόν, δείξτε ενδιαφέρον. Πείτε τους να θυμηθούν τα μέρη στα οποία κινήθηκαν. Επίσης, να σκεφτούν πότε τα κρατούσαν ή πότε τα είδαν στη μύτη τους τελευταία φορά. (Επειδή κανείς δεν θυμάται…, πάμε στο επόμενο στάδιο.)

Προτείνετέ τους να ψάξουν όλο το σπίτι με προσοχή. Να ρωτήσουν τους συγκατοίκους/επισκέπτες μήπως τα είδαν/πήραν/τακτοποίησαν. Να μην ξεχάσουν να τσεκάρουν τσάντες και τσέπες. (Αν σας απαντήσουν ότι ήδη το έκαναν και δεν…, βουρ για το τρία.)

Δώστε το καλό παράδειγμα. Εξηγήστε τους πώς τα βρήκατε εσείς –διά μαγείας–τακτοποιώντας το σπίτι και προτείνετέ τους να τα αφήνουν σε συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά που τα βγάζουν. Για παράδειγμα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο πάνω στο γραφείο τους. Στην τελική, μπορεί να μη βρουν τα γυαλιά, αλλά όλο και κάτι χαμένο θα ανακαλύψουν! (Σημείωση: Αυτό πείτε το με χαμόγελο για ευνόητους λόγους.)

Τέλος, τονίστε, χωρίς πολλά πολλά, ότι μέχρι να βρουν τα χαμένα γυαλιά, καλό είναι να προμηθευτούν ένα καινούργιο ζευγάρι γιατί δεν θα μπορούν να οδηγούν χωρίς αυτά, αν έχασαν τα οράσεως, ούτε θα μπορούν να βγουν στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου, αν έχασαν τα ηλίου. Οφείλετε να τους ξαναθυμίσετε ότι τα γυαλιά δεν είναι αξεσουάρ, αλλά απαραίτητα για τα μάτια και την όρασή μας. Βεβαίως, για να μην τα ξαναχάσουν, μαζί με τα νέα γυαλιά προτείνετέ τους να διαλέξουν θήκη για να τα βάζουν στην τσάντα τους (έτσι τα προστατεύουν από γδαρσίματα και σπασίματα) καθώς και αλυσίδα για να τα κρεμούν στον λαιμό τους. Ειδικά οι τελευταίες, είναι τόσο στη μόδα που θα τις λατρέψουν. (Αν μετά απ’ όλα αυτά επιστρέψουν μετά από λίγες μέρες στο κατάστημά σας λέγοντας «μα πού πήγαν –πάλι– τα γυαλιά μου, εσείς αμαρτία ουκ έχετε!)