Η χαρά δεν πωλείται. Δωρίζεται. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος δημιούργησε μία μπάλα που κουδουνίζει για να παίζουν τα τυφλά παιδιά. Μια μπάλα που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο!

Ανάμεσα στα τυφλά παιδιά της Ελλάδας είναι και ο τριών ετών Λέανδρος. Είναι ένα από τα παιδιά που ο Ηλίας Μάστορας του χάρισε μια μπάλα, μια μπάλα μοναδική που τον έκανε να χαμογελά και να παίζει κι αυτός σαν όλα τα άλλα παιδιά ποδόσφαιρο. «Είναι μια ελαφριά μπάλα 250 γραμμαρίων που κουδουνίζει και διαθέτει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς. Δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται γιατί βασική προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης, ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια!».

Διεθνής διαιτητής και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση, ο Ηλίας έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ποδόσφαιρο τυφλών. Τόσο το 2004 όσο και το 2008 συμμετείχε στους τελικούς του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα ήταν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κό- σμο. Το ποδόσφαιρο τυφλών ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1996, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήρθαν και οι συμμετοχές σε διεθνές επίπεδο. Εκείνη την περίοδο ο Ηλίας δούλευε στη Σχολή Τυφλών και, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να γίνει τερματοφύλακας στην ομάδα, αποφάσισε να ασχοληθεί εθελοντικά με τη διαιτησία.

«Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι ένα ενταξιακό άθλημα. Άρα έχουμε ολικά τυφλούς ποδοσφαιριστές, τέσσερις που παίζουν και τέσσερις στον πάγκο. Υπάρχουν, επίσης, τρεις που βοηθούν στο παιχνίδι, οι οποίοι δεν είναι τυφλοί. Ο τερματοφύλακας, που κατευθύνει την άμυνα, ο προπονητής, που βρίσκεται έξω από τον αγωνιστικό χώρο, στο κέντρο του γηπέδου, και η βοηθός πίσω από την αντίπαλη εστία, που προσανατολίζει την επίθεση της ομάδας. Σε κάθε αγώνα είμαστε όλοι μαζί, τυφλοί και μη. Αυτό είναι το ωραίο του αθλήματος».

Μία μπάλα για όλους – A ball for all

Εκτός από διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών, ο Ηλίας είναι και προπονητής σκακιού. Πριν από ενάμιση χρόνο έγραψε ένα σκακιστικό παραμύθι και σε σύστημα Μπράιγ για τα τυφλά παιδιά. Σε μια παρουσίαση του παραμυθιού στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης χάρισε σε ένα τρίχρονο παιδί μια μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών για ενήλικες. Εκεί συνειδητοποίησε πως δεν υπάρχει αντίστοιχη μπάλα για τυφλά παιδιά σε όλο τον κόσμο και πως ένα τόσο μικρό παιδί δεν θα μπορούσε ποτέ να παίξει με μια μπάλα που είναι πάνω από μισό κιλό. «Σκέφτηκα να φτιάξουμε μια τέτοια μπάλα και όχι μόνο αυτό, αλλά να τη δωρίζουμε κιόλας, γιατί η καμπάνια μας ονομάστηκε: Μία μπάλα για όλους – A ball for all. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να την παράγουμε και να πηγαίνουμε στα πρώτα σχολεία, είτε γενικά είτε εκπαιδευτικά, και να τη δίνουμε τόσο ως εκπαιδευτικό εργαλείο όσο και ως εργαλείο ενσυναίσθησης. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δηλαδή το εκπαιδευτικό, κάθε τυφλό παιδί που φοιτά σε ένα γενικό σχολείο θα μπορεί πλέον να πάρει αυτήν τη μικρότερη μπάλα μαζί του στην τσάντα του και να παίξει μαζί με τους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια της γυμναστικής». Φέτος, το UEFA Foundation for Children ενέκρινε το πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους» (A Ball for all) έτσι ώστε να δοθούν 500 τέτοιες μπάλες σε όλο τον κόσμο. Ήδη, τους τρεις πρώτους μήνες έχουν μοιραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες.

«Η συγκεκριμένη μπάλα έχει βάρος 250 γραμμάρια, άρα είναι εύκολο να την κουβαλάει κανείς μαζί του, ενώ στο εσωτερικό της διαθέτει 4 μηχανισμούς έτσι ώστε να βγάζει ήχο όταν κυλάει στο έδαφος. Είναι μια μπάλα ασφαλής, αγαπησιάρικη, όπως τη λέω, που τη νιώθει κανείς και στην αφή. Τα τυφλά παιδιά μπορούν να παίξουν με αυτήν μαζί με άλλα που βλέπουν, σε έναν κήπο ή σε
ένα σπίτι, χωρίς να κινδυνεύουν να χτυπήσουν, όπως θα συνέβαινε αν χρησιμοποιούσαν την αντίστοιχη μπάλα των ενηλίκων».

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το ποδόσφαιρο τυφλών στην Ελλάδα;

«Το ποδόσφαιρο τυφλών έχασε ένα στοίχημα γιατί το γήπεδο που είχε γίνει στο Ελληνικό το 2004 δεν παρέμεινε σε χρήση. Στη Θεσσαλονίκη ήμασταν τυχεροί, γιατί στο Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας υπάρχουν ακόμη τα προστατευτικά, με αποτέλεσμα να διεξάγεται εδώ και 20 χρόνια διεθνές τουρνουά. Τώρα τελευταία έχει γίνει και ένα γήπεδο στην Αθήνα, στο Γουδί, όπου παίζουν ακαδημίες και γίνονται και προπονήσεις τυφλών, άρα οι υποδομές έχουν κάπως βελτιωθεί».

Η πιο έντονη στιγμή που έχει ζήσει στους αγώνες ποδοσφαίρου τυφλών Ο τελικός των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2008, οπότε βρισκόταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. «Ο αγώνας ήταν sold out. Οι Κινέζοι κέρδιζαν με 1-0. Στα τελευταία 50 δευτερόλεπτα οι Βραζιλιάνοι πέτυχαν το νικητήριο γκολ και έκαναν την ανατροπή. Τα συναισθήματα ήταν απίστευτα για νικητές και χαμένους. Την ίδια μέρα ήταν και η τελετή λήξης. Όλοι όσοι την παρακολουθούσαμε δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας».

Info

Ηλίας Μάστορας: «Σας θέλουμε δίπλα μας»
«Το Όραμα Νέων Youthorama διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση ευστοχίας πέναλτι 4 vs 4 με κλειστά μάτια, την Παρασκευή 10/4/2020, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Η βιωματική δράση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση με τοn Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ Ι.ΝΕ. ΔΙ.ΒΙ.Μ. και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σας καλούμε να δηλώσετε και εσείς συμμετοχή όπως και με την ομάδα που θα δημιουργήσουμε στον 15ο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στις 12/4 στο δρομικό αγώνα των 5χλm. Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] μέχρι τις 10/3 για την καλύτερη οργάνωση καθώς ήδη γνωρίζουμε ότι θα συμμετέχουν παιδιά, νέοι και ενήλικες από 8 χώρες με τριψήφιο ήδη επιβεβαιωμένο αριθμό».

Αργυρώ Κράια