« Τα επόμενα γυαλιά μου θα έχουν άρωμα… Ελλάδας»

H Sheila Vance ήρθε πριν λίγο καιρό στη χώρα μας με αφορμή τη νέα της συνεργασία με τον Ανδρέα Έξαρχο. Η σχεδιάστρια γυαλιών του Tom Cruise και της J.Lo μας μίλησε για τη Sama Eyewear και την πρόθεσή της να σχεδιάσει σκελετούς γυαλιών εμπνευσμένους από την Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Έλενα-Νατάσα Καΐτσα / Μετάφραση: Αργυρώ Κράια

Τα γυαλιά της φορούν σταρς όπως ο Tom Cruise, η Reese Witherspoon, ο Mickey Rourke, ο Gary Oldman, ο Colin Farrell, η J.Lo, αλλά και η Βασιλική Οικογένεια του Μονακό. H Sheila Vance ήρθε πριν λίγο καιρό στη χώρα μας με αφορμή τη νέα της συνεργασία με τον Ανδρέα Έξαρχο. Την συναντήσαμε ένα βράδυ στη σουίτα της
στο κέντρο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη και μας μίλησε για τη Sama Eyewear, για το τι την εμπνέει και για τα γυαλιά που θέλει να σχεδιάσει με θέμα την Ελλάδα.

Η αρχή

◗ Πώς ξεκινήσατε να κατασκευάζετε γυαλιά;
Ξεκίνησα πριν από 30 χρόνια. Φορούσα γυαλιά, κυρίως όταν εργαζόμουν. Εκείνη την εποχή, το να φοράνε τα κορίτσια γυαλιά δεν ήταν κάτι ωραίο. Σκέφτονταν «τι μου συνέβη; Τελείωσε η ζωή μου… Τι θα κάνω τώρα!». Μεγαλώνοντας έκανα φίλους και σκέφτηκα θα κάνω τους ανθρώπους να δείχνουν ωραίοι ώστε ακόμα και αυτοί που δεν φορούσαν γυαλιά οράσεως να λένε «θα ήθελα κι εγώ να φόραγα γυαλιά»! Πριν από δέκα χρόνια το πέτυχα. Πλέον έρχονται στο κατάστημα, αγοράζουν γυαλιά και μου λένε «δεν έχω συνταγή για γυαλιά, θέλω μόνο το σκελετό». Έτσι ξεκίνησαν όλα. Τώρα έχουμε μικρά κορίτσια έξι, επτά και οκτώ ετών που έρχονται στο κατάστημα και είναι πολύ ενθουσιασμένα που θα φορέσουν γυαλιά και λέω μέσα μου «πετύχαμε!» γιατί πλέον το να φοράς γυαλιά δεν είναι κακό νέο αλλά καλό!

◗ Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για μια γυναίκα να εργαστεί στον χώρο των οπτικών και των γυαλιών;
Πολλοί πελάτες, σε διάφορες χώρες, δεν δέχονταν το γεγονός ότι ήμουν γυναίκα. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες ταλαντούχοι στο χώρο, ενώ γυναίκες ήμασταν μόνο δυο, τρεις. Περάσαμε δύσκολα. Ξέρετε κάτι όμως; Όσο πιο δύσκολα ήταν, τόσο πιο δυνατή γινόμουν!

◗ Kατασκευάζετε στην Ιαπωνία. Για ποιο λόγο;
Σπούδασα στο Παρίσι και το Λονδίνο ιστορία της τέχνης, σχέδιο, γαλλική λογοτεχνία, οτιδήποτε έχει να κάνει με την τέχνη, και όταν άρχισα τη συλλογή γυαλιών πήγα στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία. Δεν με κάλυπτε η τεχνολογία στον τομέα της κατασκευής. Έτσι λοιπόν πήγα στην Ιαπωνία. Έως τότε κανείς δεν είχε ιαπωνικά
προϊόντα. Πήγα λοιπόν εκεί, τους έδειξα τα σχέδιά μου, είπαν πως δεν το έχουν ξανακάνει, όμως τους αρέσει και θα προσπαθήσουν. Αγαπούσαν την πρόκληση και η τεχνολογία τους είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο έμεινα στην Ιαπωνία. Η Ευρώπη είναι πιο οικονομική, όμως εκεί πετυχαίνουν ακριβώς αυτό που θέλω.

◗ Σχεδιάζετε αποκλειστικά εσείς;
Ναι. Κάνω 120 σχέδια το χρόνο. Επιπλέον δημιουργώ τα χρώματα. Τα σχέδια και τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τις τάσεις της μόδας. Διαθέτω όμως και μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών. Επιδιώκω να συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, ο σύζυγός μου Ross ασχολείται με το τεχνικό κομμάτι.
Σύζυγοι και συνεργάτες
◗ Είναι εύκολο να συνεργάζεστε με το σύζυγό σας;
Οι περισσότεροι λένε ότι δεν είναι καλό. Είναι λάθος μεγάλο. Εγώ λατρεύω να δουλεύω μαζί του. Όταν δεν το κάνεις, τσακώνεσαι. Έτσι ταιριάζουν τα ωράρια μας, ταξιδεύουμε μαζί, έχουμε πάντα κάτι να συζητήσουμε. Όταν δεν εργάζεσαι με τον σύντροφό σου, τότε πας διακοπές και δεν έχεις τι να πεις μαζί του!

◗ Έχετε σχεδιάσει γυαλιά αποκλειστικά για εκείνον;
Ναι, πάντα το κάνω αν και είναι πρόκληση καθώς η συνταγή γυαλιών του είναι αρκετά απαιτητική. Το μέγεθος που του ταιριάζει είναι αρκετά μικρό. Τον βοηθώ πολύ, όπως και πολλούς στη Μέση Ανατολή και άλλες χώρες που θέλουν μικρά μεγέθη.

◗ Θεωρείτε πως ξέρουμε πώς να επιλέξουμε γυαλιά;
Όχι, δεν το πιστεύω. Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι κοιτούν τα περιοδικά και την τηλεόραση ή το βλέπουν σε έναν γνωστό και θέλουν να αγοράσουν το ίδιο γυαλί. Καταρχάς η μόδα δεν έχει να κάνει με το «όλοι να φοράνε τα ίδια». Θα πρέπει να βάζουν αυτό που τους ταιριάζει. Ένας από τους λόγους που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος αυτό είναι γιατί βλέπουν κάποιον και θέλουν να γίνουν αυτός, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει. Μπορείς να πάρεις ιδέες. Πρέπει να βρεις το στιλ σου και να
εμπνευστείς ανάλογα.

Η σχέση της με τους σταρ και τον… Ντόναλντ Τραμπ!

◗ Σχεδιάζετε για πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ γυαλιά;
Σχεδιάζω αποκλειστικά για κάποιους. Για άλλους σχεδιάζω τα γυαλιά για τις ταινίες τους, αφού μου δώσουν το σενάριο. Παλιά σε ταινία όπου ο Τομ Κρουζ φορούσε ένα συγκεκριμένο σκελετό όλοι τον ήθελαν. Τώρα έρχεται ο Τομ Κρουζ και μου λέει «θέλω να φορέσω κάτι που δεν το έχει βάλει άλλος». Τότε εγώ το σχεδιάζω και το βλέπουν όλοι πάνω του για πρώτη φορά. Οι μεγάλες εταιρείες δεν το κάνουν αυτό.

 Υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Φυσικά, δεν θα ήθελα να σχεδιάσω γυαλιά για τον Τραμπ. Δεν νομίζω πως του αξίζει ο οποιοσδήποτε να κάνει κάτι για αυτόν. Δεν μου αρέσει καθόλου. Θεωρώ ότι όλοι είμαστε ίσοι, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, θρησκείας, και θα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Αυτός δεν σέβεται τίποτα ή κανέναν. Πολλοί άνθρωποι, ξέρετε,
δεν πάνε να ψηφίσουν. Τώρα βλέπουν ότι αυτό ήταν λάθος. Είχαμε τις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία και το Κογκρέσο και οι Δημοκρατικοί πήγαν πολύ καλά. Και αυτό γιατί ο κόσμος κατάλαβε πως ήταν λάθος να μην πάνε να ψηφίσουν εναντίον του. Οπότε όσοι τον ψήφισαν είναι πολύ κακοί άνθρωποι όπως αυτός. Είναι επικίνδυνος όχι μόνο για την Αμερική αλλά για όλο τον κόσμο. Έφερε αναστάτωση σε όλους και το χειρότερο είναι πως όλοι οι κακοί πλέον τώρα δεν φοβούνται, και αυτό δεν είναι καλό.

◗ Ας επιστρέψουμε στα γυαλιά. Ποιο είναι το αγαπημένο σας σχέδιο γυαλιών;
Πάντα είναι αυτό που θα σχεδιάσω στο μέλλον. Το επόμενο. Τώρα είναι αυτό που θα βγει το Φεβρουάριο με νέο σχέδιο, χρώμα, τάση. Όταν το ολοκληρώνω και μπαίνει στη φάση της παραγωγής, τότε σκέφτομαι αμέσως το επόμενο.

Ο έρωτάς της για την Ελλάδα

◗ Τι σας εμπνέει;
Οι άνθρωποι. Μας δίνουν πληροφορίες οι χαρακτήρες που γνωρίζουμε στη ζωή μας. Για την κουλτούρα, τις ιδέες τους, τα πιστεύω τους. Κάποτε πήγα στην Αίγυπτο και δημιούργησα μια συλλογή που ονόμασα Σαχάρα. Ήταν η αντανάκλαση του φωτός στις Πυραμίδες. Πρέπει να δείτε το τηλέφωνό μου. Έχω εκατοντάδες φωτογραφίες από την Ελλάδα την οποία επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Έχω δει το Mama Mia. Πρέπει να επισκεφτώ αυτό το νησί… Είδα την ταινία μόνο για την Ελλάδα και τα τοπία της. Είμαι λίγες ημέρες εδώ και δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους τόσο καλούς και ευγενικούς. Όλοι χαμογελούν, όλοι θέλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Πήγαμε με μια φίλη μου σε ένα μαγαζί και είχαν ένα ιδιωτικό πάρτι με ένα συγκρότημα και μας εξυπηρέτησαν χωρίς να πρέπει να το κάνουν.

◗ Οπότε τα γυαλιά που θα σχεδιάσετε για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ…
Γενναιόδωρα!

◗ Και χαμογελαστά;
Ειλικρινά οι άνθρωποι μας μαθαίνουν τόσα πολλά για τη ζωή, την αρχιτεκτονική την απλότητα. Το νερό, το περιβάλλον, αντανακλάται στα πρόσωπα και στην καλή διάθεση των ανθρώπων. Έρχομαι από το Λονδίνο, ήταν γκρίζο και βροχερό… Μου αρέσει το Λονδίνο ωστόσο οι άνθρωποι εκεί δεν χαμογελούν, ούτε ξοδεύουν το χρόνο τους βοηθώντας κάποιον άλλο. Θεωρώ ότι ο καιρός τους επηρεάζει. Στην χώρα σας υπάρχει μια καλή ισορροπία στους ανθρώπους.

 Εδώ έχουμε τον ήλιο.
Και στο Λος Άντζελες έχουμε ήλιο, και τον ωκεανό, και καταπληκτικούς ανθρώπους. Πιστεύω πως εκεί είναι οι καλύτεροι άνθρωποι από ότι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα για σας εδώ είναι θετικά και καλά. Έτσι τα αντιμετωπίζετε. Βλέπουμε την καλή πλευρά της ζωής. Ακριβώς τη θετική πλευρά, όλοι σας. Είστε όλοι χαμογελαστοί, πρόθυμοι να βοηθήσετε. Το βέβαιο είναι ότι δεν αφήνετε κανέναν να χαθεί στον δρόμο!

Η συνεργασία με τον Ανδρέα Έξαρχο

◗ Πώς αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τον Ανδρέα Έξαρχο;
Γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Ένα πράγμα για αυτόν είναι ότι εστιάζει στο να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πολύ glamorous. Τους κάνει να φαίνονται ντίβες. Αισθάνεται άνετα με όλο αυτό, όπως και εγώ. Γι’ αυτό ενθουσιάστηκα. Δεν έχουμε πολλοί το θάρρος και το κουράγιο να κάνουμε τους άλλους να φαίνονται τόσο διαφορετικοί, τόσο μοναδικοί.

Γιατί δεν βάζει λογότυπο;
◗ Γιατί δεν χρησιμοποιείτε το λογότυπο Sama σε μεγάλο μέγεθος, να φαίνεται πάνω στο σκελετό;
Η ευθύνη μου έγκειται στο να κάνω σκελετούς για τους ίδιους τους πελάτες μου και όχι για μένα. Αν λοιπόν βάλω το όνομά μου σε αυτό, τότε θα σημαίνει ότι το κάνω για μένα. Επιπλέον, εκμεταλλεύομαι τον πελάτη γιατί κάθε φορά που περπατάει στο δρόμο, οι άλλοι θα σκέφτονται εμένα και όχι εκείνον. Δεν θέλω κανείς να χρησιμοποιεί logo ακόμη και στα σχέδια των φορεμάτων ή των τσαντών. Οι άνθρωποι δεν είναι διαφημιστές των σχεδιαστών. Απλά θέλουν να είναι ωραίοι και χαρούμενοι. Αν φοράς ένα σκελετό, τον φοράς για σένα. Όχι για μένα.

◗ Θα θέλατε να πείτε κάτι επιπλέον στους αναγνώστες μας;
Όλη μου τη ζωή ταξίδευα. Έχω ένα φίλο από το L.A. που κατάγεται από την Ελλάδα και μου έλεγε πάντα πόσο συναρπαστική είναι η χώρα σας. Και όμως δεν μου είχε πει πολλά. Μέσα σε τρεις ημέρες ερωτεύτηκα τους ανθρώπους, το περιβάλλον. Θα φύγω από δω με βαριά καρδιά, θα μου λείψει. Υπόσχομαι να επιστρέψω. Πιστεύω ότι εάν βρεις μέρη που σε κάνουν να χαμογελάς, τότε αυτός είναι ο προορισμός σου.

Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη ■