Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον παλαιό, μεσαίο γερμανικό όρο Munichen, που σημαίνει «από τους μοναχούς». Προέρχεται από τους μοναχούς του τάγματος των Βενεδικτίνων, οι οποίοι έμεναν σε ένα μοναστήρι στον τόπο που αργότερα έγινε η παλιά πόλη του Μονάχου εξού και ο μοναχός που απεικονίζεται στο οικόσημο της πόλης.

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας είναι ιδιαίτερα φιλική, με επιβλητικά παλάτια, αχανή πάρκα, εξαιρετικό φαγητό και σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το πασίγνωστο φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest (που περιμένουν οι λάτρεις του συγκεκριμενου ποτού κάθε Οκτώβριο) γίνεται τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά παρόμοιες καταστάσεις μπορείς να ζήσεις οποιαδήποτε στιγμή στα αμέτρητα biergartens της πόλης. Εάν είσαι λάτρης της τέχνης, στο Μόναχο σίγουρα θα εξερευνήσεις τα τέσσερα μεγάλα μουσεία του και θα κάνεις παρέα με τους ντόπιους καλλιτέχνες στο μποέμικο Schwabing. Αν θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία, δεν θα φύγεις χωρίς να θαυμάσεις τους surfers στον ποταμό Eisbach. Αν σου αρέσει η χαλάρωση, ο απέραντος Englischer Garten είναι το ιδανικό μέρος για ένα διάλειμμα μέσα στην πόλη. Μια επίσκεψη στην ιστορική ζυθοποιία της μπίρας Paulaner είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία, ενώ μια ξενάγηση στο παραμυθένιο κάστρο Neuschwanstein, θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί το συγκεκριμένο κάστρο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ακόμα και για τον Walt Disney. Το Μόναχο σε περιμένει να το ανακαλύψεις.

Μία από τις καλύτερες -για να ζεις- πόλεις στον κόσμο!

Η πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Βαυαρίας, το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο γερμανικό ομοσπονδιακό κράτος. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο και η 12η μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Isar (ενός παραποτάμου του Δούναβη) βόρεια των Βαυαρικών Άλπεων, είναι η έδρα της βαυαρικής διοικητικής περιοχής της Άνω Βαυαρίας, ενώ είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της Γερμανίας (4.500 άτομα ανά km²). Η πόλη είναι ένα παγκόσμιο κέντρο τέχνης, επιστήμης, τεχνολογίας, οικονομίας, εκδόσεων, πολιτισμού, καινοτομίας, εκπαίδευσης, επιχειρήσεων και τουρισμού και απολαμβάνει υψηλού επιπέδου και ποιότητας διαβίωση, η καλύτερη στη Γερμανία και τρίτη παγκοσμίως σύμφωνα με έρευνα του Mercer (2018) ενώ χαρακτηρίζεται ως η πιο ζωντανή πόλη στον κόσμο από την Έρευνα για την Ποιότητα Ζωής του Monocle (2018). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση και την Παγκόσμια Κατάταξη, το Μόναχο θεωρείται μία από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου, από το 2015. Το Μόναχο είναι ένα σημαντικό διεθνές κέντρο εφαρμοσμένης μηχανικής, επιστήμης, καινοτομίας και έρευνας, που αποδεικνύεται από την παρουσία δύο πανεπιστημίων έρευνας, πλήθος επιστημονικών ιδρυμάτων στην πόλη και τα περίχωρά της, καθώς και μουσεία τεχνολογίας και επιστήμης παγκόσμιας κλάσης όπως το Deutsches Museum και το μουσείο της BMW. Στο Μόναχο, κάθε χρόνο, γίνεται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις στον χώρο της οπτικής όπου οι ειδικοί και οι δημιουργοί στη βιομηχανία οπτικών εμφανίζουν τα νεότερα προϊόντα τους. Ως διεθνής εμπορική έκθεση για την οπτική και το σχεδιασμό, η opti αντιπροσωπεύει ολόκληρο το visual-οπτικό φάσμα, από πλαίσια μέχρι φακούς επαφής, φακούς επαφής, χαμηλή όραση, εξαρτήματα καταστημάτων και τεχνικό εξοπλισμό. Στην opti 2019 η Visibilia GmbH παρουσίασε για πρώτη φορά τα καινούργια γυαλιά Λάιτ – Lithe Eyewear του Γερμανού σχεδιαστή Viktor Kammerer.