Από την Έλενα-Νατάσα Καΐτσα | Εικονογράφηση: Ελένη Τσακμάκη

Την αποκαλούν «Διαμάντι του Δούναβη» και «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης». Και όχι τυχαία. Στην παραμυθένια πρωτεύουσα της Ουγγαρίας ταξιδέψαμε με οικοδεσπότη την Amvis και την CooperVision.

Ιστορικά χωριζόταν σε δύο πόλεις: την αριστοκρατική Βούδα και την μοντέρνα Πέστη που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του ποταμού Δούναβη. Από την Πέστη ξεκινήσαμε την περιήγησή μας.
Περπατήσαμε στον πεζόδρομο της Vaci Utca με τα φημισμένα café και τα μικρομάγαζα, που αποτελούσε τον αγαπημένο περίπατο των ευγενών πριν από τρεις αιώνες. Βρεθήκαμε στην μεσαιωνική πλατεία Vörösmarty, όπου στήνεται κάθε χειμώνα η πανέμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά με τους πάγκους που σερβίρουν λιχουδιές και ζεστό κρασί. Επισκεφτήκαμε το Κοινοβούλιο, ένα θαυμάσιο νεογοτθικό κτίριο που περηφανεύεται για τον τίτλο του μεγαλύτερου κοινοβουλίου
της Ευρώπης. Tο βράδυ απολαύσαμε τα καλοφωτισμένα κτίρια αλλά και τις γέφυρες του Δούναβη, με πιο εντυπωσιακές αυτή της Ελισάβετ και των Αλυσίδων, ανεβήκαμε στο Budapest Eye, την ρόδα που έχει ύψος 63 μέτρα και σου χαρίζει πανοραμική θέα όλης της πόλης. Μετά από τόσο… περπάτημα υποκύψαμε στην συνήθεια για την οποία φημίζεται η Βουδαπέστη- στα σπα της, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες θερμών λουτρών, πισίνας και σάουνας με τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει και τους 78οC!

Στο κάστρο της Βούδας
Στη δυτική όχθη, η παλιά πόλη της Βούδας και της Οβούδας με τους δασωμένους λόφους, προσφέρεται για περαντζάδες στα σοκάκια και τις πλατείες, και από πίσω να ακούγονται τα βιολιά από πλανόδιους μουσικούς. Το Κάστρο της Βούδας βρίσκεται στην περιοχή Varhegy και ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.
Στα βασιλικά ανάκτορα στεγάζεται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της χώρας, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας. Περιπλανηθηκάμε στη συνοικία του Κάστρου και απολαύσαμε τη θέα από τον περίφημο Πύργο των Ψαράδων. Οι επτά πύργοι του προμαχώνα συμβολίζουν τις επτά φυλές των Μαγυάρων. Μπροστά από τον Προμαχώνα των Ψαράδων βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom).
Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε εκεί, θα ανέβουμε τα 197 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή.