Θέλοντας να τους γνωρίσουμε καλύτερα, θέσαμε τρία ερωτήματα στα εκλεγέντα μέλη του ΔΣ.

1. Ποιο ζήτημα για εσάς είναι προτεραιότητα;

2. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το ΔΣ της ΠΕΟΟ και τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε στον κλάδο;

Παναγιώτης Κατσαβός
Πρόεδρος

«Θα αναφερθώ επιγραμματικά στα κυριότερα ζητήματα τα οποία θα πρέπει ν’ απασχολήσουν την επόμενη διοίκηση ώστε να εδραιωθεί και να δυναμώσει το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη στην κοινωνία. Συνέχιση του αγώνα ενάντια στο voucher, clawback, rebate ενάντια δηλαδή στο νόμο ο οποίος μας καταστρέφει επαγγελματικά:

  • Υλοποίηση του νόμου για το ΝΠΔΔ. Συνέχιση του αγώνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα της οπτομετρίας (άρση της εποπτείας από οφθαλμίατρο).
  • Στενότερη συνεργασία με τα ΤΕΙ αλλά και άλλους φορείς για την επιμόρφωση των μελών μας.
  • Κατάθεση σχεδίου νόμου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Κατάθεση σχεδίου νόμου για τα γυαλιά ηλίου».

Ηλίας Κ. Σαπουνάκης
Αντιπρόεδρος

«Μέγιστη προτεραιότητα είναι η ανάκτηση του κύρους και της αναγνωρισιμότητας του κλάδου της Οπτικής και Οπτομετρίας στην κοινωνία. Είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά από διττές ενέργειες που να στοχεύουν το καταναλωτικό κοινό και να αναδεικνύουν τον Οπτικό ή Οπτικό – Οπτομέτρη στην θέση που πραγματικά του αξίζει να έχει ως επαγγελματίας της υγείας στην συνείδηση του, αφενός, αφετέρου δε, να θωρακίσει τον επαγγελματία καθιστώντας τον ενήμερο στις συνεχείς εξελίξεις της επιστήμης και της αγοράς. Αυτό που με ωθεί να συμμετέχω στα κοινά είναι το ενδιαφέρον μου και η αγάπη για το επάγγελμα που ασκώ καθημερινά. Θεωρώ τιμή, την συμμετοχή μου στο ΔΣ της ΠΕΟΟ, του ιστορικού αυτού σωματείου του κλάδου. Νιώθω ότι αποτίω φόρο τιμής σε αυτούς που έβαλαν τα θεμέλια του κλάδου φτιάχνοντας κανόνες και θεσμοθετώντας τους. Συνεχίζω με την σειρά την διαδρομή από το σημείο που μας άφησαν οι παλαιότεροι προσθέτοντας και εγώ από ένα μικρό λιθαράκι, γνώσης και ανιδιοτελούς εργασίας ούτως ώστε να μένει ο κλάδος μας πάντα επίκαιρος και αλώβητος στις σύγχρονες προκλήσεις».

Στέλιος Μυλόβας
Γενικός Γραμματέας

«Η εποχή μας χαρακτηρίζεται απο την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Η συγκέντρωση και η χρήση της πληροφορίας είναι πλέον καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων, τόσο στο επιστημονικό όσο και στο εμπορικό πεδίο. Έτσι βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά σε νέα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Ολο αυτό αφήνει πίσω του οριστικά τις εποχές τις «φωτισμένης» διοίκησης-διαχείρησης και απαιτεί την συμμετοχή όλων. Χρέος λοιπόν όλων αυτών που ασχολούνται με τα κοινά, στον χώρο μας, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση αυτής της δομής που θα κάνει πραγματικότητα αυτήν τη συμμετοχή. Πρωταρχικό λοιπόν ζήτημα είναι η δημιουργία των θεσμών που θα φέρουν την σκέψη και την δράση όλων των Οπτικών-Οπτομετρών στο προσκήνιο. Των θεσμών που θα εμπνεύσουν τον κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει με την παρουσία του, την σκέψη του και όποιον άλλο τρόπο μπορέσουμε να βρούμε. Το πρώτο βήμα έγινε και είναι η δημιουργία του ΝΠΔΔ, του βασικού φορέα που θα ανοίξει δημιουργικά και οργανωμένα αυτήν την διαδικασία. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν η άμεση ενεργοποίηση του ΝΠΔΔ είναι η βασική μας προτεραιότητα. Οι προβληματισμοί για την εξέλιξηαλλά και η φιλοδοξία συμμετοχής στην διαμόρφωση της, νομίζω ότι είναι αυτά που ωθούν όλους να σχοληθούν. Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή στην δράση της ΠΕΟΟ όλα αυτά τα χρόνια μου έδειξε κάτι πολύ σημαντικό: Όταν διασφαλίζεται η συμμετοχή και η σωστή Δημοκρατική λειτουργία όλα λύνονται. Δύσκολα, με κόπο ναι, αλλά σωστά και προς όφελος όλων. Και αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου. Διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές προτάσεις, πλειοψηφίες, μειοψηφίες, όλα αυτά οικοδομούν ορανισμούς υγειείς και προς το συμφέρον ΟΛΩΝ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσω να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις».

Νίκος Σέργης
Ταμίας

«Δραστηριοποιούμαι στον χώρο των οπτικών ως οπτικός – οπτομέτρης καθώς και ως μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών – Οπτομετρών από το 2000. Είναι αγάπη, είναι μεράκι και δημιουργία αλλά ο κλάδος, ανεξάρτητα από την οικονομική στενότητα, δέχεται καίρια πλήγματα. Οι αστοχίες που μπορεί να υπάρχουν σε οργανωτικά ή διοικητικά θέματα, θα πρέπει να μας απασχολούν καθημερινά, σοβαρά και με αποτέλεσμα. Από την πολύχρονη εμπειρία μου αυτό που πρέπει να κατοχυρώσουμε είναι το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου όπου διασφαλίζονται τα δικαιώματα του Οπτικού-Οπτομέτρη και αποκλείονται έτσι αθέμιτες ενέργειες των επιτήδειων έναντι των συναδέλφων. Μπορούμε όλοι να καταφέρουμε πολλά, έχοντας συνεννόηση και στόχους».

Γεώργιος Κλάδος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

«Προτεραιότητα για εμένα είναι το Μητρώο Οπτικών, το οποίο υπάρχει και χρειάζεται απλά και μόνο μία επικαιροποίηση. Θα μάθουμε πόσοι και ποιοι ακριβώς είμαστε. Επίσης η δημιουργία Νομικού Προσώπου, με λειτουργία πειθαρχικού τμήματος, ώστε να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας επαγγέλματος, καθώς και οι όποιες επαγγελματικές αναβαθμίσεις. Τέλος δεν μπορώ να αφηφίσω το ηλεκτρονικό εμπόριο και το παρεμπόριο χωρίς έλεγχο. Γιατί ασχολήθηκα με το Δ.Σ.; Βρίσκομαι ενεργά στον χώρο από 10 ετών παιδί, χωρίς να είμαι απόγονος οπτικών. Έχω περάσει απ’ όλα τα στάδια τη χονδρικής πώλησης πανελλαδικά. Φακούς επαφής, σκελετοί οράσεως – γυαλιά ηλίου και οφθαλμικούς φακούς. Γνωρίζω τον χώρο αρκετά καλά. Επιπλέον, γνωρίζω αρκετό κόσμο-συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα και θέλω να μπουν κανόνες δεοντολογίας στο επάγγελμά μας. Ένας ακόμα λόγος που αυτό με ενδιαφέρει είναι ότι προετοιμάζω τη διάδοχη κατάσταση για τα παιδιά μου».

Νικόλαος Γκούγκης
Μέλος

«Ζούμε στην εποχή όπου η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει συνεχώς τη μορφή και το περιεχόμενο των οικονομικών και κοινωνικών διεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο περιβάλλον αυτό προτεραιότητά μου είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα του Οπτικού-Οπτομέτρη στη σύγχρονη κοινωνία και η θέση του στην ψηφιακή εποχή. Η ΠΕΟΟ μας χρειάζεται, όχι ως απλούς θεατές αλλά ενεργά συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια για την πρόοδο και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Η ενασχόληση με το Δ.Σ. είναι ευθύνη, είναι υποχρέωση να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας μας αλλά και να χτίσουμε το μέλλον του κλάδου. Αγωνιζόμαστε για τα κλαδικά αιτήματα και τα δικαιώματα μας. Με συναδελφική αλληλεγγύη, με οργάνωση και συλλογική δράση».

Άγγελος Πάνος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας

«Αναλαμβάνοντας επί σειρά ετών μια θέση στο ΔΣ της ΠΕΟΟ βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι στο χώρο μας που τόσο πολύ βάλλεται. Με σωστούς συνεργάτες, με αισιοδοξία και με τη βοήθεια του Θεού ο χώρος των οπτικών θα γίνει καλύτερος».

Γεράσιμος Σισμάνης
Μέλος

«Προερχόμενος από οικογένεια οπτικών έχω δει και ζήσει πολλές αλλαγές στο κλάδο μας. Ζούμε σε μια εποχή που οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς και εμείς πρέπει όχι απλά να τις ακολουθούμε, αλλά και να συμμετέχουμε σε αυτές για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. Ο κλάδος μας αυτή την περίοδο βάλλεται από διάφορους εξωτερικούς αλλά δυστυχώς και εσωτερικούς παράγοντες. Στόχος μου λοιπόν είναι να μπορέσω να συνεισφέρω στην εξέλιξη και ανανέωση των συνθηκών λειτουργίας του επαγγέλματός μας, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι αποτελεί μέρος ενός ιατρικού πεδίου».

Χρήστος Τσάμης
Μέλος

«Προτεραιότητα θα έβαζα έναν συνδυασμό πραγμάτων που τα θεωρώ όλα μαζί ταυτόσημα για το μέλλον του κλάδου. Πρώτο, η εξωστρέφεια του συλλόγου και η ουσιαστική επικοινωνία με τα μέλη του, με συνεχόμενη ενημέρωση στα νέα που μας απασχολούν. Δεύτερο, πρέπει να υπάρξει ένας δυνατός ενιαίος φορέας εκπροσώπησης όλου του κλάδου με παραρτήματα σε όλη την επικράτεια. Εκτιμώ τους συλλόγους που υπάρχουν, αλλά μου είναι ακόμα αδιανόητο να καταλάβω γιατί να υπάρχουν μόνο και μόνο για να κάνουν αντιπολίτευση σε έναν αόρατο εχθρό. Αυτό είναι η αρνητικότερη εικόνα στο κλάδο μας και φαινόμαστε ευάλωτοι στις ορέξεις των κυβερνήσεων. Ερώτηση προς όλους: έχουμε κάτι να χωρίσουμε; Όλα αυτά προκαλούν αρνητικά αισθήματα και υποψίες μικροσυμφερόντων, με αποτέλεσμα απαξίωσης της συλλογικότητας και της πολυπόθητης ένωσης, κάνοντάς μας να απομακρυνόμαστε από τα κοινά προβλήματα. Αυτοκαταστροφικό! Τέλος, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Οπτικού-Οπτομέτρη, ο ρόλος του στην κοινωνία και το επαγγελματικό του μέλλον αποτελεί πρώτη γραμμή. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Θα προσπαθήσω να σταθώ αντάξιος των προσδοκιών. Το να ασχοληθείς με τα κοινά ενός σωματίου δεν είναι προϋπόθεση η εκπλήρωση μιας απλής φιλοδοξίας, αλλά μιας ουσιαστικής και ρεαλιστικής προσέγγισης των προβλημάτων από την μεριά σου. Το να είσαι μέλος του ΔΣ της ΠΕΟΟ δεν είναι αξίωμα! Είναι υποχρέωση να αγωνιστούμε για μας και την επόμενη γενιά. Να παραμερίσουμε λίγο τις δυσκολίες της καθημερινότητας και να αφήσουμε στην άκρη το «…δεν βαριέσαι…». Εξαιτίας της αποστάσεως δεν μπορώ να είμαι δίπλα στο ΔΣ σε καθημερινή βάση, όμως θα προσπαθήσω με την βοήθεια της τεχνολογίας να το πράξω. Θα προσπαθήσω να είμαι ενωτικός και θα αφιερώσω χρόνο για το γενικό καλό του κλάδου μας. Στο να συμμετέχω στα κοινά με παρακίνησε ο συνάδερφος, συμφοιτητής και μέλος του ΔΣ Γεράσιμος Σισμάνης, τον οποίο εκτιμώ, βλέποντας στο πρόσωπό μου μια θετική στάση όσον αναφορά την δημοσιοποίηση των προβλημάτων μας, τουλάχιστον τοπικά στην πόλη μου, την Καλαμάτα. Εκτιμώ επίσης, και μας δένουν πολλά, τον πρόεδρο της ΠΕΟΟ, Κατσαβό Παναγιώτη, ο οποίος κάνει μεγάλο αγώνα μαζί με τα μέλη του ΔΣ καθημερινά, χωρίς τυμπανισμούς και φαμφάρες, με ουσιαστική προσέγγιση όλων των προβλημάτων του κλάδου. Προτείνω σε όλο τον οπτικό κόσμο να έρθει κοντά μας, όπως έπραξα και εγώ, για να έχει λόγο. Από τον καναπέ λόγος δεν υπάρχει! Μην διστάσει να μας ενοχλήσει με οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, γιατί απασχολεί και εμάς, έχουμε τα ίδια προβλήματα. Η ισχύς εν τη ενώσει!».