Ο ποπ τραγουδιστής – πιανίστας έκανε τα γυαλιά διάσημα ή τα γυαλιά τον έκαναν σταρ; Ιδού η απορία!

Κείμενο-έρευνα: Αργυρώ Κράια & Έλενα-Νατάσα Καΐτσα

Όλοι γνωρίζουμε τον Elton John και όλοι έχουμε δει τις τρελές εμφανίσεις του. Όλοι έχουμε παρατηρήσει το πάθος του για τα γυαλιά. Τα φοράει σε κάθε του εμφάνιση. αποτελούν το σήμα κατατεθέν και το απαραίτητο αξεσουάρ της εμφάνισής του.

Γιατί φοράει γυαλιά ο Έλτον

Πολλοί σταρ έχουν συνδυάσει την εικόνα τους με ένα συγκεκριμένο στιλ. Για παράδειγμα ο Slash, ο διάσημος κιθαρίστας των Guns N’ Roses, είναι γνωστός για τα ψηλά –και αστεία– καπέλα που φοράει, ενώ η τραγουδίστρια Joan Jett εκτός από το (I Love) Rock “n” Roll αγαπάει τα δερμάτινα ρούχα και το έντονο μαύρο eyeliner. Ίσως όμως η πιο ταυτισμένη εμφάνιση με έναν θρύλο της ροκ είναι αυτή του Έλτον Τζον με τα γυαλιά του. Αν και είχε τέλεια όραση, ξεκίνησε να φοράει γυαλιά οράσεως στα 13 του ως ένδειξη τιμής στον αγαπημένο του ροκ εντ ρολ αμερικάνο τραγουδιστή Buddy Holly. Δεν έμεινε όμως εκεί. Σε ορισμένους τους αρέσει να συλλέγουν παλιά και vintage αυτοκίνητα ή ακόμα και πολυτελή ρολόγια, ωστόσο ο δικός του εθισμός έγινε η συλλογή γυαλιών. Απόδειξη; Η τρελή συλλογή του που αυξάνεται συνεχώς. Ο ίδιος παραδέχεται ότι περιλαμβάνει πάνω από 250.000 ζευγάρια, τεράστιος και απίστευτος αριθμός… Εδώ και πολλά χρόνια εμπλουτίζει τη συλλογή του και το βέβαιο είναι πως δεν θα σταματήσει το άμεσο μέλλον να το κάνει. Αντί να ξοδεύει χρήματα, όπως λέει ο ίδιος, σε διαφορετικά gadgets υψηλής τεχνολο- γίας, προτιμά να επενδύει χρήματα σε μοναδικά ζευγάρια γυαλιών. Γυαλιά για κάθε περίσταση, για κάθε κουστούμι ή για κάθε συναίσθημα. Κάποιες φορές όλοι μιλούν για τα γυαλιά του Έλτον Τζον και άλλες τα γυαλιά κλέβουν την παράσταση!

Σχήματα, χρώματα και…ιδιοτροπίες

Για να αποθηκεύσει όλα τα ζευγάρια γυαλιών ο Elton John έχει ξεχωριστό ντουλάπι – ολόκληρο δωμάτιο. Είναι κομψό και διαθέτει χιλιάδες ράφια. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τον Elton John και την εμμονή του στα γυαλιά είναι η ειδική φροντίδα του για κάθε ζευγάρι. Εξασφαλίζει ότι πάντα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Ακόμη και όταν βρίσκεται σε περιοδεία, βρίσκει πάντα τρόπο τα γυαλιά να είναι ασφαλή και προστατευμένα. Κάποτε ζήτησε ένα επιπλέον δωμάτιο, στο ξενοδοχείο όπου μένει, για μερικά από τα γυαλιά της συλλογής του. Ζήτησε επίσης μια συγκεκριμένη θερμοκρασία σε αυτό το δωμάτιο για να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα αγαπημένα του αξεσουάρ. Τα πιο διάσημα γυαλιά του είναι τα Gucci σε σχήμα καρδιάς, ενώ καρδιές των φανς έχουν κάψει τα γυαλιά σε σχήμα αστεριού, τα έντονα κίτρινα, τα floral. Επίσης, τα στρογγυλά που φοράει στις πιο καθημερινές, λιτές εμφανίσεις του. Στρας και φτερά δεν είναι λίγες φορές που έχουν διακοσμήσει τα γυαλιά του και έχουν κάνει το κοινό να παραμιλά! Τα γυαλιά του Έλτον Τζον κυκλοφορούν σε συλλεκτικές συλλογές και σίγουρα τραβούν τα βλέμματα για την ιδιαιτερότητά τους. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν πάνω στον ο Έλτον Τζον είναι ότι τα φοράει με σιγουριά και αυτοπεποίηθη για την εικόνα του. Η ίδια του λοιπόν η προσωπικότητα είναι που τον κάνει να λάμπει και να έχει χαρακτηριστεί -όχι άδικα- ως το πιο διάσημο είδωλο της Βρετανίας με σήμα κατατεθέν τα γυαλιά!