Αγαπητοί συνάδελφοι

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί πλέον μπαίνουν τα πλαίσια ώστε ένα επάγγελμα υγείας όπως το δικό μας ν’ αποκτήσει υπόσταση, ώστε να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Με την ίδρυση ΝΠΔΔ εκπληρώνεται μία πολύ παλαιά και συγκεκριμένα από το 1983 διεκδίκηση του σωματείου μας ΝΠΔΔ γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε σ’ αυτήν, σαν τον μοναδικό δρόμο αναβάθμισης του επαγγέλματός μας.

Το ΝΠΔΔ ενώνει τις δυνάμεις μας, ελέγχει αποτελεσματικά τη νομιμότητα των καταστημάτων τηρώντας μητρώο (τώρα που μιλάμε έχουμε τουλάχιστον 700 παρανόμως λειτουργούντα καταστήματα επί συνόλου 2930, τα οποία δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και στερούν έσοδα από το δημόσιο), εξοικονομεί χρήματα για το ελληνικό κράτος γιατί αναλαμβάνει δαπάνες (π.χ. έκδοση αδειών λειτουργίας καταστήματος, τήρηση μητρώου κλπ.) και αυξάνει την επιρροή του συλλογικού μας οργάνου ως κοινωνικού εταίρου ενώπιον των κρατικών φορέων που επιδρούν στους κανόνες λειτουργίας του κλάδου μας. Βάζει με άλλα λόγια τους κανόνες του παιχνιδιού, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία που είναι και το ζητούμενο.

Επίσης η πρόσφατη έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για την οπτομετρία παρά τις ελλείψεις και το κυριότερο την επιβολή εποπτείας οφθαλμιάτρου (την οποία δεν δεχόμαστε) μας βάζει ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος. Καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα ή έστω και αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα ώστε να υπάρξει επάγγελμα οπτικού-οπτομέτρη; Εξάλλου στο χέρι μας είναι με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας να παλέψουμε ενωμένοι να τ’ αλλάξουμε προς όφελός μας.

Τέλος Από το Υπουργείο Παιδείας επιχειρείται άστοχα, αιφνίδια και αναιτιολόγητα η κατάργηση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ και η συνένωση του τμήματος με άλλα άσχετα τόσο με την ύλη, το γνωστικό αντικείμενο και με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, αλλά κυρίως και με τον επαγγελματικό κλάδο των οπτικών – οπτομετρών. Το εγχείρημα μάλιστα ενδύεται τον μανδύα της δήθεν αναβάθμισης των ΤΕΙ. Αποτέλεσμα του εσφαλμένου και σαθρού εγχειρήματος είναι, αφενός η απόλυτη υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών, η κατ’ ουσίαν κατάργηση της εξειδικευμένης γνώσης, η υποβάθμιση του τμήματος σε σχέση με τα αντίστοιχα αυτόνομα τμήματα του εξωτερικού, η αποσύνδεση των πτυχιούχων με την αγορά εργασίας και τελικώς ο αφανισμός του επαγγέλματος του οπτικού-οπτομέτρη.

Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θέλουμε και θα παλέψουμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις, την διατήρηση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας (και μετά την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της οπτομετρίας, ένας λόγος παραπάνω), αλλά και την αναβάθμισή του σε ΑΤΕΙ.

Κατσαβός Παναγιώτης
Πρόεδρος Π.Ε.Ο.Ο