Ποιο υλικό συνιστάται; Ποιες είναι οι διαφορές τους; Με ποιον τρόπο «δουλεύονται»;

Του Σωτήρη Γάτσιου

Αν και μοιάζουν, ωστόσο κατασκευάζονται από πολλά διαφορετικά αλλά και ως προς τις ιδιότητες τους υλικά. Η ονομασία έχει τις ρίζες της σε βάθος αιώνων καθώς γνωρίζουμε ότι το 1700 κατασκευάζονταν από κόκαλο χελώνας, λόγω τις ανάγκης για μικρό βάρος. Στο πέρασμα του χρόνου προστέθηκαν αρκετά υλικά με διαφορετικές ιδιότητες και τεχνικές κατασκευής.

Zylonite ή αλλιώς οξικό άλας κυτταρίνης: Χρησιμοποιείται στους πλαστικούς σκελετούς γυαλιών. Το υλικό αυτό παράγεται σε πολλά χρώματα και φόρμες. Η διαμόρφωσή του επιτυγχάνεται με ή χωρίς θέρμανση, ενώ η υπερθέρμανσή του μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα ή καψίματα στην επιφάνεια του σκελετού. Ο σκελετός γυαλιών από zylonite μπορεί να χάσει είτε τη φόρμα του είτε να αποχρωματιστεί και να γίνει εύθραυστος από τον ήλιο και από τις υψηλές καιρικές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που οι φακοί των γυαλιών έχουν κοπεί σε μικρότερο μέγεθος, με σκελετό zylonite δεν χρειάζεται να κοπούν εξαρχής, απλά μπορεί να «μικρύνει» ο σκελετός σε εκείνη την περιοχή με θέρμανση, πίεση με το χέρι και μετά ψύξη.

Προπιοτική κυτταρίνη: Σε σχέση με το zylonite αντέχει περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες και απαιτεί λιγότερη θέρμανση για την επεξεργασία και τοποθέτηση των φακών. Το υλικό αυτό όταν υπερθερμαίνεται καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται ο σκελετός. Επιπλέον, δεν είναι ελαστικό, με αποτέλεσμα όταν τεντώνεται δεν επιστρέφει στο αρχικό του μέγεθος.

Nylon: Ελαφρύ, υποαλλεργικό και σχετικά εύθραυστο υλικό. Σε σκελετούς γυαλιών, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από nylon, καθίσταται δύσκολη η τοποθέτηση των φακών διότι απαιτείται να κοπούν ακριβώς στο μέγεθος της θέσης τους. Για τη θέρμανση του σκελετού προτείνεται το ζεστό νερό από θερμό αέρα.

Λάστιχο: Το υλικό αυτό είναι ένας συνδυασμός λάστιχου με nylon και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε αθλητικούς σκελετούς γυαλιών ηλίου. Χαρακτηρίζεται από την ευκαμψία και την άνεση, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν περαιτέρω ρυθμίσεις. Οι σκελετοί γυαλιών φτιαγμένοι από αυτό το υλικό διαθέτουν μνήμη και έτσι επανέρχονται στην αρχική τους μορφή μετά την έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή έχουν καλή αντοχή σε διάφορες καιρικές συνθήκες.

Optyl: Υποαλλεργικό υλικό πατέντα της εταιρίας Carrera, το οποίο δημιουργείται με έγχυση σε κενό εποξικής ρητίνης. Η τοποθέτηση των φακών γίνεται με θέρμανση του υλικού και ύστερα δεν απαιτείται η ψύξη του σε νερό. Για τις ρυθμίσεις του σκελετού, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εφαρμογή, αρκεί να θερμαίνεται σταδιακά κάθε τμήμα. Το πλαίσιο του σκελετού διατηρεί το τελευταίο σχήμα του μέχρι την επαναθέρμανσή του. Το υλικό αυτό μπορεί να χάσει τις ρυθμίσεις του εξαιτίας υψηλών καιρικών θερμοκρασιών.

Πολυάνθρακες (polycarbonate): Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε αθλητικούς σκελετούς γυαλιών λόγω της αυξημένης αντοχής. Οι σκελετοί γυαλιών κατασκευασμένοι από αυτό το υλικό δεν δέχονται τροποποίηση. Στο optoservice έχοντας υπόψιν αυτά, και επιπλέον γνώσεις σχετικά με τον τρόπο παράγωγης και σύστασης των υλικών αυτών αλλά και τον ακριβή τρόπο κατασκευής των πλαισίων ανά υλικό, μπορούμε να επισκευάσουμε και να αναπαλαιώσουμε ακόμα και να κατασκευάσουμε ή να προσθέσουμε υλικό (που καταστράφηκε ή δεν υπάρχει) με επιτυχία σχεδόν κάθε περίπτωση.

Στο optoservice έχοντας υπόψιν αυτά, και επιπλέον γνώσεις σχετικά με τον τρόπο παράγωγης και σύστασης των υλικών αυτών αλλά και τον ακριβή τρόπο κατασκευής των πλαισίων ανά υλικό, μπορούμε να επισκευάσουμε και να αναπαλαιώσουμε ακόμα και να κατασκευάσουμε ή να προσθέσουμε υλικό (που καταστράφηκε ή δεν υπάρχει) με επιτυχία σχεδόν κάθε περίπτωση.