Για τις εξελίξεις, τους φόβους και τα κέρδη από την συγχώνευση του Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά, μας μίλησε ο Ευάγγελος Πατέρας, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, τομέας Οπτικής & Οπτομετρίας.

Της Αργυρώς Κράια

◗ Κύριε Πατέρα, ποιες είναι οι εξελίξεις στο Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας της Αθήνας;

Το καλοκαίρι του 2017 ενημερωθήκαμε για την συγχώνευση του Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά και πιστεύαμε ότι θα παραμείνουν αυτόνομα τα τμήματα των δύο ιδρυμάτων μετά την συγχώνευση τους και ότι θα συγχωνευτούν μόνο τμήματα με ομοειδή τίτλο και προγράμματα σπουδών που υπήρχαν στα δύο Ιδρύματα. Με αυτό το σκεπτικό η Γενική Συνέλευση του Τμήματος είχε ομόφωνα αποφασίσει για την αυτονομία του τμήματος. Όμως 28 Αυγούστου 2017 η διοίκηση του Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας, ίσως σε συνεννόηση με το υπουργείο, συγκρότησε επιτροπές σε όλες τις σχολές για να κατατεθούν κοινά προγράμματα σπουδών πρώτα στην ΑΔΙΠ και μετά στο υπουργείο με 50 μαθήματα έναντι των 40 που υπάρχουν μέχρι σήμερα στα προγράμματα σπουδών, με προτροπή την αλλαγή της αναλογίας 60/40 που υπήρχε μέχρι σήμερα Θεωρητικών/Εργαστηριακών μαθημάτων. Ταυτόχρονα μας επέβαλε την συνένωση με τέσσερα άλλα τμήματα της ΣΕΥΠ (Οπτικής & Οπτομετρίας – Ιατρικών Εργαστηρίων – Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας – Οδοντικής Τεχνολογίας – Αισθητικής & Κοσμετολογίας) δημιουργώντας ένα νέο τμήμα με προτεινόμενο τίτλο «Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών».

◗ Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας;

Από την πρώτη συνάντηση φάνηκε ότι ήταν ανέφικτο να προχωρήσει η συνένωση. Τα τμήματα δεν είχαν σχεδόν τίποτα κοινό ώστε να δημιουργηθεί από αυτά ένα νέο τμήμα. Επιπλέον, το άσχημο είναι ότι δεν θα υπάρχουν εισαγωγικές κατευθύνσεις στο μηχανογραφικό του 2018-19 δηλαδή δεν θα αναφέρεται η κατεύθυνση Οπτικής & Οπτομετρίας. Συνεπώς ο φοιτητής δεν θα γνωρίζει σε ποιο τμήμα μπαίνει αφού θα φαίνεται μόνο ο νέος τίτλος του τμήματος.

◗ Έγιναν προσπάθειες να αλλάξει η απόφαση;

Ναι, αλλά παρά τις καταλήψεις και τις πορείες διαμαρτυρίας που έγιναν από τους φοιτητές καθώς και την προσπάθεια των καθηγητών του τμήματος για αυτονομία, στην τελευταία συνάντηση των προέδρων των 5 τμημάτων με τον υπουργό φάνηκε ότι η απόφαση από το υπουργείο ήταν ειλημμένη. Δεν άφηνε περιθώρια για κάτι άλλο με κίνδυνο αυτά τα πέντε τμήματα να μείνουν σε επίπεδο ΤΕΙ. Έτσι φτάσαμε τον Φλεβάρη του 2108 να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο τμήμα με ονομασία τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

◗ Για την αυτονομία του τμήματος σας, τι πιστεύετε;

Δικαιούμασταν την αυτονομία γιατί πληρούσαμε όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που έθετε ως προϋπόθεση το υπουργείο. Δηλαδή αριθμό του εκπαιδευτικού προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) (8) και το γεγονός ότι η ειδικότητα του Οπτικού – Οπτομέτρη σε όλη την Ευρώπη είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.

◗ Για την «Πανεπιστημοποίηση» του τμήματος τι ζητούσατε; Τι κερδίσατε;

Η συγχώνευση των δύο Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας και Πειραιά και η νέα ονομασία τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σίγουρα αναβαθμίζει το πτυχίο των αποφοίτων μας αφού οι απόφοιτοι των ΤΕΙ θεωρούνταν στο ευρύ κοινό αλλά και στο δημόσιο (ΠΕ έναντι ΤΕ) ως υποδεέστεροι των πανεπιστημιακών αποφοίτων. Αυτό που τελικά καταφέραμε από την πρώτη κιόλας συνέλευση του νέου τμήματος είναι ο καθορισμός των κατευθύνσεων έτσι όπως ήταν οι ονομασίες των παλαιών τμημάτων. Επίσης, τα μαθήματα ειδικότητας να ξεκινούν από το 3ο εξάμηνο ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της κάθε ειδικότητας και στο πτυχίο να αναφέρεται ότι το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών απονέμει πτυχίο π.χ. Οπτικού – Οπτομέτρη. Το νέο πρόγραμμα κατεύθυνσης θα πρέπει να κατατεθεί στο υπουργείο μέχρι αρχές Ιουνίου ώστε να πάρει έγκριση από την Α.Δ.Ι.Π.

◗ Ποιοι οι φόβοι σας;

Μια τέτοια συγχώνευση που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πάντα έχει δυσκολίες. Για παράδειγμα, πώς θα κατανέμονται οι εισακτέοι στις κατευθύνσεις (φέτος 400), πού θα χωράνε όλοι αυτοί για τα κοινά 3 πρώτα εξάμηνα αφού το πρώην ΤΕΙ Αθήνας δεν έχει τα αμφιθέατρα για κάτι τέτοιο. Επίσης, πώς θα γίνονται τα εργαστήρια μια και πλέον δεν θα προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι για να βγει το νέο πρόγραμμα, και άλλα πολλά που ίσως ακόμη δεν τα έχουμε στο μυαλό μας.

◗ Τι γίνεται με τα επαγγελματικά σας δικαιώματα;

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν ως έχουν, αφήνοντας δε και ένα περιθώριο βελτίωσης αυτών, π.χ. ως προς την εποπτεία από τους οφθαλμιάτρους για την οπτομετρία. Αυτό βέβαια πρέπει να το δούμε και σε ΦΕΚ και εδώ θα πρέπει να βοηθήσουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι. Γενικά το επάγγελμα αυτήν την περίοδο νομίζω ότι έχει δεχθεί πιέσεις και ως προς την εκπαίδευση και ως προς τον ΕΟΠ ΥΥ, έχοντας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

◗ Τι γίνεται με τους ωρομίσθιους;

Όπως είπα και πριν δεν θα υπάρχουν ωρομίσθιοι αλλά σύμφωνα με τον υπουργό θα γίνουν νέες προσλήψεις και ενίσχυση των τμημάτων ή -όπως ακούγεται- για τους παλιούς ωρομίσθιους που είναι χρόνια στα τμήματα να γίνουν 3ετής συμβάσεις, οπότε μάλλον δεν θα έχουμε πρόβλημα εδώ.

◗ Ποιο το μέλλον του μεταπτυχιακού καθώς και εκείνων που αποφοιτούν από αυτό;

Το μεταπτυχιακό του τμήματος ΠΜΣ «Τεχνικές Οπτομετρικού Ελέγχου» έχει πάει υπέρ του δέοντος καλά μέχρι σήμερα με συμμετοχή κυρίως παλαιών αποφοίτων του Τμήματος Οπτικής & Οπτομετρίας αλλά και με αποφοίτους από το τμήμα του Αιγίου. Πιστεύω ότι όλοι οι συμμετέχοντες έως σήμερα έχουν μόνο θετικά σχόλια για το πρόγραμμα, αλλά και για τις γνώσεις που πήραν. Οι παλαιοί απόφοιτοι του τμήματος, που το πτυχίο τους είναι με τίτλο Οπτικής, κάνοντας το μεταπτυχιακό αποκτούν και αυτοί επαγγελματικά δικαιώματα Οπτικού – Οπτομέτρη. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια μιας και όπως λέγεται το πτυχίο πλέον θα το απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών και δεν θα είναι Msc από ΤΕΙ.

◗ Αναφερθήκατε στο τμήμα Αιγίου.Τι θα γίνει με το τμήμα; Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει με το τμήμα του Αιγίου και εδώ είναι το παράδοξο: Να έχεις δύο τμήματα, το ένα ΤΕΙ (υποστελεχομένο) και ένα τμήμα ΑΕΙ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και την ίδια απονομή πτυχίου ειδικότητας, αλλά με διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και με 10 μαθήματα παραπάνω από το ΤΕΙ. Φαντάζομαι ούτε μεταγραφές δεν θα γίνονται από το Σεπτέμβρη 2018.

◗ Τι θα κάνετε εσείς ως προς αυτό;

Εμείς ως προς το πρόγραμμα σίγουρα θα καλύψουμε τα μαθήματα που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα ως ΤΕΙ, εναρμονισμένο στα πρότυπα του Ερωπαϊκού διπλώματος Οπτικής – Οπτομετρίας.