Το τελευταίο διάστημα το ΔΣ της ΠΕΟΟ σε συνεργασία με δεκάδες συναδέλφους μέλη της Ένωσης από όλη την χώρα, ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα για την προάσπιση των συμφερόντων των Οπτικών-Οπτομετρών. 

Ομάδα Μέσων και Επικοινωνίας της ΠΕΟΟ

Βασικός άξονας της δραστηριότητας αυτής ήταν το πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ και την απαίτησή του να υπογραφεί μία σύμβαση που ορίζει τους Οπτικούς-Οπτομέτρες της χώρας συγχρηματοδότες των παροχών προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού. Η ΠΕΟΟ αφού ενημέρωσε όλους τους συναδέλφους οργανώνοντας Γενικές Συνελεύσεις με τεράστια συμμετοχή, σταθερά και με μεθοδικότητα ανέπτυξε τα επιχειρήματά που προέκυψαν από την επεξεργασία των αποφάσεων των Συνελεύσεων. Στην υλοποίηση των αποφάσεων βοήθησαν σημαντικά μέλη της Ένωσης από όλη την Ελλάδα. Από τον ακριτικό
Έβρο μέχρι την Κρήτη τα μέλη της Ένωσης έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα του ΔΣ να βοηθήσουν με τις ενέργειές τους συμμετέχοντας σε μεγάλες συγκεντρώσεις όπου αναλύθηκε η κατάσταση και επιβεβαιώθηκε η ενότητα του κλάδου. Με τις παρεμβάσεις τους, που έγιναν με την βοήθεια του ΔΣ και του Νομικού επιτελείου της Ένωσης, κατάφεραν να διατηρήσουν την ενότητα και με αποφασιστικότητα να απαντήσουν στις προκλήσεις των τοπικών υπηρεσιών του οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ενέργειες των συναδέλφων στην Αλεξανδρούπολη και των γύρω περιοχών όπου εξασφάλισαν την θετική παρέμβαση του Ιατρικού συλλόγου της περιοχής τους.
Οι προσπάθειές μας προκάλεσαν επερωτήσεις στη Βουλή όπου τέθηκαν οι θέσεις μας για το θέμα του ΕΟΠΥΥ αλλά και για την απαράδεκτη καθυστέρηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το ΝΠΔΔ Οπτικών-Οπτομετρών, ελπίζοντας ότι θα αδυνατήσουν την ενότητά μας και θα μας εξαναγκάσουν να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα η ΠΕΟΟ –με την οικονομική υποστήριξη των μελών μας– άσκησε και δεύτερη αίτηση ακυρώσεως στο ΣΤΕ. Η αναβολή της εκδίκασης δεν μπορεί παρά να υποδεικνύει την ορθότητα την παρέλκυση της δίκης, αφού είναι προφανής η δυσκολία του υπουργείου να αντιμετωπίσει τις θέσεις του κλάδου.
Με την συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οπτικής-Οπτομετρίας (ECOO) ενημερώσαμε και ζητήσαμε την βοήθεια των ευρωπαίων συναδέλφων για όλα τα θέματα αλλά και ειδικώς για το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Στην συνέλευση της ECOO τέθηκε και το θέμα των πωλήσεων προϊόντων οπτικών ειδών από το Διαδίκτυο (Internet) και το ζήτημα της ανεξέλεγκτης και παράνομης πώλησης των γυαλιών ηλίου, για το οποίο προγραμματίζουμε άμεσα καθοριστικές παρεμβάσεις τόσο εν τοις πράγμασι, όσο και σε νομικό επίπεδο.
Η συνεχιζόμενη παράνομη πώληση οπτικών ειδών από μη Οπτικά καταστήματα ήταν το επόμενο θέμα που απασχόλησε στην τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ της ΠΕΟΟ. Η συνεχιζόμενη κατάσταση που γίνεται ανεξέλεγκτη, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης ενιαίου φορέα (ΝΠΔΔ) ο οποίος δεν θα ευαγγελίζεται μόνο ενότητα και λύσεις, αλλά θα δύναται πραγματικά και νομικά να ενεργεί, να έχει λόγο και να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο χώρο μας. Το ΔΣ –εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών– θα εντείνει τις προσπάθειες για την άμεση ενεργοποίησή του
ΝΠΔΔ, ενώ παράλληλα θα κινηθεί για την άμεση εφαρμογή των νόμων.
Τέλος εντύπωση προκάλεσε στο σύνολο σχεδόν των συναδέλφων η ανακοίνωση για την ίδρυση κάποιας ομοσπονδίας οπτικών, –ερήμην της μεγαλύτερης ένωσης του κλάδου (ΠΕΟΟ) –, τόσο ως προς τον τρόπο, την σύσταση, όσο και ως προς τον χρόνο, την στιγμή μάλιστα που ουδέν προφέρει επί της ουσίας στην δυνατότητα ενεργειών και την εκπροσώπηση του κλάδου. Ενδεικτικό του μυστηρίου η συνεχιζόμενη αποφυγή της δημοσιοποίησης του ιδρυτικού καταστατικού, ώστε να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ποιοι απαρτίζουν την ομοσπονδία και ποιοι οι σκοποί. Η ΠΕΟΟ, παρά τις συκοφαντίες, συνεχίζει με δυναμική να υπερασπίζεται τον οπτικό-οπτομέτρη κι όχι συμφέροντα μικρών ομάδων και να επιδιώκει την ενότητα του κλάδου στην πράξη. Η σχετική ανακοίνωσή της ΠΕΟΟ για το ζήτημα είναι σαφής.

(Διαβάστε την στο https://peoo.gr/anakoinosi/)