Γεωμετρικά σχήματα & φωτεινά χρώματα

Πώς να μην είναι φωτεινό το μέλλον της εταιρείας Ace & Tate όταν μετρά 39 οπτικά καταστήματα σε 8 διαφορετικές χώρες, το ένα καλύτερο από το άλλο σε σχεδιασμό;
Όλα έχουν κάτι να πουν στον επισκέπτη, όπως και τα γυαλιά που δημιουργούν. Βρεθήκαμε στο κατάστημα στην Κοπεγχάγη, έναν ιδιαίτερο χώρο που πριν δύο χρόνια σχεδίασε η εταιρεία Spacon & X. Πηγή έμπνευσης στάθηκε η avant-garde Δανή ζωγράφος Franciska Clausen (1899-1986), γνωστή για τις γεωμετρικές γραμμές, τα έντονα χρώματα στα έργα της και ως σπουδαία εκπρόσωπος του κυβισμού.
Ο χώρος βρίσκεται στην παλιά πόλη της δανικής πρωτεύουσας στο Ny Østergade. Αποτελείται από ακανόνιστα, μινιμαλιστικά επίπεδα από σκυρόδεμα και λευκούς τοίχους που διακοσμούνται με μπλε, κόκκινα και κίτρινα γεωμετρικά σχήματα. Η Spacon & X ήθελε να χρησιμοποιήσει τα φωτεινά χρώματα για να δημιουργήσει μια «ενεργητική και παιχνιδιάρικη αισθητική» που θα ταιριάζει με την οπτική ταυτότητα της Ace & Tate.
Ταυτόχρονα, οι συνδυασμοί χρωμάτων κάνουν τα προϊόντα να ξεχωρίζουν στα ράφια και να τραβούν το βλέμμα. Ένα σήμα από νέον που γράφει το «μέλλον είναι φωτεινό» διασπά το αυστηρό σχέδιο χρωμάτων. Η Spacon & X δημιούργησε επίσης καθρέφτες από βελανιδιά όπου οι πελάτες μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικά ζευγάρια γυαλιών.
Το κατάστημα διαθέτει δύο τμήματα, τα οποία χωρίζονται από μία καμάρα και μια κίτρινη σπειροειδή σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο. Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή επιτρέπουν στο φυσικό φως να πλημμυρίζει το μπροστινό δωμάτιο.
Μια κόκκινη κουρτίνα τραβάει το βλέμμα στο πίσω μέρος του καταστήματος, όπου βρίσκεται η αίθουσα που γίνονται οι οπτομετρικές εξετάσεις.
Το μέρος στο οποίο είναι το κάθισμα του πελάτη έχει επίσης βαφτεί με μπλε χρώμα, για να δώσει μια πιο απομονωμένη αίσθηση.
Πριν από την ανακαίνιση του εσωτερικού του καταστήματος, η Ace & Tate συνεργάστηκε με νέους καλλιτέχνες προσφέροντάς τους το κενό κατάστημα ως εκθεσιακό χώρο, το οποίο όπως ήταν φυσικό επηρέασε την μετέπειτα μετατροπή του σε μαγαζί που θυμίζει καλλιτεχνικό στούντιο αλλά και τη φιλοσοφία που το διέπει. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσει
κάθε ζευγαριού γυαλιών στο συγκεκριμένο κατάστημα, καθώς και σε άλλα καταστήματά τους, πηγαίνει σε λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες μέσω ενός Creative Fund που ανήκει στην εταιρεία και διαχειρίζονται οι πωλητές των Ace & Tate. ■

Φωτογραφίες:Wouter van der Star