Τη Κυριακή 25/11 πραγματοποιήθηκε η 12η ημερίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας με θέμα «Οπτομετρία στη 3η ηλικία» μαζί με κλινικά φροντιστήρια
ποικίλης θεματολογίας.

Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας, πέρα από μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οπτομετρίας & Οπτικής (ΕΑΟΟ), αποτελεί εγγεγραμμένο φορέα δια βίου μάθησης στα μητρώα του General Optical Council (GOC) της Μεγάλης Βρετανίας. H ημερίδα ήταν πιστοποιημένη με τρεις (3) πόντους δια βίου μάθησης (CET points) για τις διαλέξεις και εννιά (9) πόντους δια βίου μάθησης (CET points) για τα κλινικά φροντιστήρια. Η παραμονή της ΕΑΟ στα μητρώα παρόχων δια βίου μάθησης (CET) αποτελεί ένδειξη της διαρκούς προσπάθειας να προωθήσει τη δια βίου μάθηση και τη κλινική αριστεία. Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΑΟ, Βασίλειος Δρίτσας.
Αναλυτικότερα, στη πρώτη διάλεξη, ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Βαγγελόπουλος, εξειδικευμένος στη παθολογία του οπίσθιου ημιμορίου, παρουσίασε τη πάθηση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή συνήθως παραπονούνται για τη μείωση της οπτικής τους οξύτητας, για αυτό το λόγο η οπτομέτρης Ειρήνη Πολίτου με ομιλία για τα βοηθήματα χαμηλής όρασης, παρουσίασε χρήσιμες λύσεις για ασθενείς και ειδικούς.
Έπειτα, τη σκυτάλη πήρε ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΟ, Χρήστος Παπαγεωργίου, ο οποίος παρουσίασε δράσεις που έχουν υλοποιηθεί εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου προς όφελος τόσο των επαγγελματιών του κλάδου, όσο και των φοιτητών των τμημάτων Οπτικής & Οπτομετρίας της χώρας. Από τον οπτομέτρη Ελευθέριο Καραγεωργιάδη έλαβε χώρα χορηγούμενη ομιλία με τίτλο «Μακρινή όραση σε άτομα με χαμηλή όραση. Η μεγάλη πρόκληση και η λύση της» (ΕΥΕART Laboratories).
Για το γλαύκωμα και τη παθοφυσιολογία του πραγματοποίησε διάλεξη ο οφθαλμίατρος και καταξιωμένος ειδικός γλαυκωματολόγος Θεόδωρος Φιλιππόπουλος. Ειδικότερα για το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας τόνισε την αξία της κλινικής εξέτασης για τη πρόληψη γλαυκωματικών βλαβών. Στη συνέχεια ακολούθησε ο οπτομέτρης Αθανάσιος Χατζηπαντελής, ο οποίος ανέλυσε με σαφήνεια τους τρόπους εξέταση των οπτικών πεδίων, παρουσιάζοντας κλινικά παραδείγματα γλαυκωματικών αλλοιώσεων. Ολοκληρώνοντας, ο οπτομέτρης Αντώνιος Ζερβόπουλος μίλησε διεξοδικά για τη πάθηση του καταρράκτη, τα είδη του, τη πλήρη εξέταση και την αντιμετώπισή του. Τέλος, ο οπτομέτρης και Πρόεδρος της ΕΑΟ Βασίλειος Δρίτσας μίλησε για τις συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις που θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσει ένας οπτομέτρης στο πρόσθιο ημιμόριο του οφθαλμού και στα επικουρικά όργανα αυτού, όπως τα βλέφαρα.
Αμέσως μετά το γεύμα που παρατέθηκε στους συμμετέχοντες της ημερίδας και τη Γενική Συνέλευση που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, έλαβαν χώρα ταυτόχρονα δύο κλινικά φροντιστήρια. Στο πρώτο, οι συμμετέχοντες τη πρώτη ώρα έλαβαν πολύτιμες γνώσεις κλινικής εξέτασης της διόφθαλμης όρασης. Εισηγητής ήταν ο οπτομέτρης και Γενικός Γραμματέας της ΕΑΟ, Φώτης Βελισσαράκος. Τη δεύτερη ώρα, η οπτομέτρης Ειρήνη Πολίτου παρουσίασε τον τρόπο εξέτασης ασθενή με χαμηλή όραση και την επιλογή του κατάλληλου βοηθήματος. Στο δεύτερο κλινικό φροντιστήριο, οι συμμετέχοντες για δύο ώρες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξασκήσουν τις τεχνικές εξέτασης με τη σχισμοειδή λυχνία, αλλά και να βυθοσκοπήσουν το οπίσθιο ημιμόριο του οφθαλμικού βολβού με φακούς VOLK. Εισηγητές στο συγκεκριμένο κλινικό φροντιστήριο ήταν μέλη του ΔΣ της ΕΑΟ (Βασίλειος Δρίτσας, Χρήστος Παπαγεωργίου, Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, Αφροδίτη Σιδεροπούλου, Αντώνιος Ζερβόπουλος, Αθανάσιος Χατζηπαντελής) αλλά και η οπτομέτρης Kinga Maciuk.

Το ΔΣ της ΕΑΟ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους χορηγούς για τη πολύτιμη υποστήριξή τους!