Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία δύναμη και δημιουργικότητα!!!

Στην ολοκλήρωση των 100 χρόνων ζωής της Ένωσής μας θα είναι αφιερωμένη όλη η χρονιά που μας έρχεται. Η ΠΕΟΟ σε αυτά τα 100 χρόνια όχι μόνο κράτησε όρθιο το επάγγελμα αλλά έβαλε και τις βάσεις για την εξέλιξή του με την ίδρυση της σχολής και την καθημερινή προσπάθεια για επίλυση προβλημάτων που απασχολούν όλους τους συναδέλφους, με προβλήματα που τους κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα. Άλλες φορές πετυχαίναμε άλλες όχι, αλλά πάντα στην προσπάθεια τα μέλη του ΔΣ διαχρονικά έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στα πλαίσια του εορτασμού το ΔΣ της ΠΕΟΟ προγραμματίζει εκδηλώσεις, που θα εξελιχθούν μέσα σε όλη την χρονιά,  με στόχο την αναγνώριση και καταξίωση του επαγγέλματος, την τόνωση της σχολής και την ενημέρωση των υποψήφιων σπουδαστών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, για το επάγγελμα του Οπτικού-Οπτομέτρη. Στα πλαίσια αυτά αγκαλιάσαμε αμέσως την πρωτοβουλία που πήρε ο συνάδελφος, μέλος του ΔΣ της ΠΕΟΟ, Η. Σαπουνάκης για επανένωση των αποφοίτων της σχολής, περιλαμβάνοντας όλους όσους έχουν τελειώσει  απο την εποχή των ΚΑΤΕΕ μέχρι σήμερα το ΠΑΔΑ. Η προσπάθεια αυτή βρήκε άμεσα ανταπόκριση και απο συναδέλφους και ΔΣ άλλων συλλόγων δίνοντας έναν χαρακτήρα πραγματικά ενωτικό και  ελπιδοφόρο. Στην ΠΕΟΟ πιστεύουμε ακράδαντα, χωρίς να υποτιμούμε αποφοίτους άλλων σχολών, ότι χωρίς δυνατό 3βάθμιο κρατικό ίδρυμα, το επάγγελμα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Οπτομετρίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Οπτικών-Οπτομετρών είναι σήμερα το βασικότερο κλαδικό μας πρόβλημα. Στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης και διεκδίκησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ο-Ο, στην ΠΕΟΟ ξεκίνησε ένας δημιουργικός διάλογος που έχει επεκταθεί και σε όλο τον κλάδο για να διαμορφωθεί ένα κείμενο που ουσιαστικά θα απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα. Η συμμετοχή του ΠΑΔΑ είναι σημαντικός παράγοντας σωστής διαμόρφωσης και επιτυχίας.

Δυστυχώς η άστοχη προσφυγή στο ΣΤΕ απο ορισμένους συλλόγους μας έφερε πίσω. Μας έφερε να ξεκινάμε σήμερα,  έπειτα και απο τα εξώδικα που εστάλησαν απο τους οφθαλμιάτρους, πάλι απο την αρχή, ανοίγοντας προβλήματα που είχαν ήδη λυθεί.

Η ΠΕΟΟ με σύνεση στάθηκε σε όλα αυτά επιδιώκοντας να εξηγήσει, να φωτίσει πλευρές όλων αυτών των προβλημάτων, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και συζητώντας με όσους διαφωνούν. Στην προσπάθεια μας για διάλογο αντί για προτάσεις αντιμετωπίσαμε προσωπικές συκοφαντίες και ύβρεις.  Σήμερα έπειτα απο τις εμπειρίες των τελευταίων εξελίξεων γίνεται κατανοητό οτι καμία προσπάθεια δεν πρόκειτε να προχωρήσει αν δεν αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και δεν εργαστούμε όλοι μαζί με ειλικρίνεια για να τα αφήσουμε πίσω.

Νομίζω οτι όλα αυτά θα πρέπει να τα βλέπουμε μέσα απο τις καθημερινές μας δυσκολίες. Την πτώση του τζίρου, την σφοδρή εισβολή όλων των όμορων και οχι μόνον κλάδων για να υφαρπάξουν κομμάτι της μοναδικής εμπορικής δραστηριότητας των οπτικών καταστημάτων. Απέναντι σε όλα αυτά αντιτάσσουμε ενα αναιμικό δίκτυο αστικών συλλόγων με μικρές δυνατότητες, καταδικάζοντας τον κλάδο να μην έχει ακόμη ενεργοποιημένο το ΝΠΔΔ.

Οι προσπάθειες που κάνουμε σαν ΠΕΟΟ απαιτούν την συμμετοχή όλων σας. Με την ενεργοποίηση του ΝΠΔΔ οι σύλλογοι δεν θα διαλυθούν θα χρειάζονται και θα συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο τους, βοηθώντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στην εξέλιξη του επαγγέλματος. Η εγγραφή σας στην ΠΕΟΟ και η συμμετοχή στις διαδικασίες, όχι μονο δεν αδυνατίζει το ΝΠΔΔ, αλλά δίνει μεγαλύτερη δύναμη στις ενέργειές μας.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς σχολιασμό την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε ο νέος νόμος για την φορολογία των επιχειρήσεων μας. Η χωρίς τςκμηρίωση φορολογία η γενική άποψη οτι όλοι είμαστε εν δυνάμει φοροφυγάδες θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα επιτυχημένων μοντέλων και εργαλείων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες και δίνουν αποτελέσματα. Η καθημερινότητα του επαγγελματία Οπτικού και ο αγώνας του για την επιβίωση καθημερινά δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση. Στην ΠΕΟΟ δεν σταθήκαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό ασχολούμενοι περισσότερο με τα κλαδικά μας προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν έχουμε άποψη.

Είναι απαραίτητο να ανοίξει ενας διάλογος, με σκοπό να ακουστούν απόψεις και να βγούν προτάσεις που πραγματικά μας εκφράζουν. Οι ανόητες διαγραφές αναρτήσεων απο την ομαδική συζήτηση 100 χρόνια ΠΕΟΟ δεν πρόκειτε να περιορίσουν την ενημέρωση των συναδέλφων. Η ΠΕΟΟ πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα με λύσεις που ξεπερνούν τις ερασιτεχνικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα.

 

Το 2024, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια μας  σφραγίζουμε το μέλλον προς όφελος της κοινωνίας, πρός όφελος του επαγγέλματος.

 

Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενη Πρωτοχρονιά για όλους με υγεία δύναμη και δημιουργία!!!