Σήμερα συμπληρώνονται 97 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΟΟ.

Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία η Ένωσή μας πλησιάζει  τα 100 χρόνια

Όταν ένας σύλλογος πλησιάζει τα 100 χρόνια του και καταφέρνει να έχει επιβιώσει από μια κατοχή-εμφύλιο αλλά και από πολλά άλλα δεινά που έπληξαν την Ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι αξίζει όχι μόνο να το αναφέρουμε αλλά και να το γιορτάσουμε ανάλογα. Η επιβίωση της ΠΕΟΟ είναι και επιβίωση του κλάδου, είναι προσαρμογή στις νέες συνθήκες και εξέλιξη του επαγγέλματος.

Η μεταπολεμική εποχή, εκτός από την αντιμετώπιση των άλλων καθημερινών  προβλημάτων, χαρακτηρίστηκε από τον επιτυχή αγώνα της ΠΕΟΟ για τη ίδρυση της σχολής, στα τότε ΚΑΤΕΕ, επιτυγχάνοντας  αναβάθμιση αλλά και κατοχύρωση του επαγγέλματος.

Οι καμπάνιες, τα δεκάδες συνέδρια η αναγνώριση και η ισότιμη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές (ECOO, ιδρυτικό μέλος EAOO) αλλά και Παγκόσμιες οργανώσεις (WCO), οι εύστοχες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και ο καθημερινός αγώνας των Διοικήσεων έδωσαν την δυνατότητα να μπουν τα θεμέλια για την αναγνώριση της Οπτομετρίας και την εξέλιξη του επαγγέλματος στην νέα εποχή.

Όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που έχουμε επιτύχει δεν έγιναν εύκολα ούτε χαρίστηκαν από κανένα. Οι Διοικήσεις και τα μέλη της ΠΕΟΟ αγωνίστηκαν αφήνοντας τις δουλειές τους και πολλές φορές βάζοντας τις επιχειρήσεις τους πίσω από τις ανάγκες της Ένωσης. Όλοι εμείς οι επόμενοι αλλά και οι πιο νέοι χρωστάμε πολλά σε αυτούς τους συναδέλφους που είχαν το κουράγιο και το φρόνημα να σταθούν στο ύψος των αναγκών και να φτάσουμε μέχρι σήμερα. Σίγουρα έγιναν λάθη, σίγουρα υπήρχαν και καλύτερες επιλογές αλλά η ανιδιοτελής προσπάθεια όλων, έφερε  το θετικό τελικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, 3 μόλις χρόνια πριν την συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας της, η ΠΕΟΟ, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Η θεσμοθέτηση και έναρξη της λειτουργίας  του ΝΠΔΔ είναι το νέο βήμα για την αναβάθμιση του επαγγέλματος στις νέες συνθήκες. Συνθήκες που επιτέλους θα επιφέρουν την ενότητα ΟΛΩΝ των επαγγελματιών Οπτικών-Οπτομετρών συγκεντρώνοντας τους ΟΛΟΥΣ κάτω από την ίδια ισχυρή στέγη. Θέτοντας πλέον στόχους για τον 21ο αιώνα για την επιβίωση και εξέλιξη του Οπτικού-Οπτομέτρη ως απαραίτητου επαγγελματία της υγείας στην νέα εποχή.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε η ενότητα και η συμμετοχή όλων είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει σωστές αποφάσεις  διασφαλίζει τα συμφέροντά μας και εξασφαλίζει το κοινωνικό σύνολο.

Εύχομαι σε όλους σας και στις οικογένειές σας Υγεία και Δημιουργικότητα.

Αθήνα 13-12-2021

Στέλιος Μυλόβας

Πρόεδρος ΠΕΟΟ