«Είναι άλλο πράγμα να νιώθετε ότι βρίσκεστε στο σωστό μονοπάτι και άλλο πράγμα να πιστεύετε ότι το δικό σας είναι το μόνο μονοπάτι» Paulo Coelho

Τελειώνοντας άλλη μια χρονιά συνηθίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό εκτιμώντας τα θετικά και τα αρνητικά της χρονιάς που πέρασε. Και είμαστε σίγουροι ότι προσπαθήσαμε, ότι κάναμε ότι μπορούσαμε για να προχωρήσουμε έστω ένα βηματάκι μπροστά αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Είμαστε στο σωστό δρόμο γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Γιατί είμαστε εδώ κάθε μέρα που περνάει με ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια μας σε νέες απόψεις νέες προτάσεις νέους ανθρώπους.Η λογική αυτή διαπερνά όλες τις ενέργειες του νέου ΔΣ της ΠΕΟΟ και καθορίζει τις θέσεις μας.

Η συνεχής οικονομική πίεση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και από την πανδημία, μας επιβάλλει να σταθούμε και να αξιολογήσουμε τις θέσεις μας . Ο κλάδος μας, δέχεται πιέσεις από παντού με προϊόντα μας να πωλούνται από κάθε άσχετο με την οπτική-οπτομετρία, επιχειρηματία, καταπατώντας ακόμα και αυτήν την αναιμική λόγω παλαιότητας νομοθεσία. Το ΔΣ της ΠΕΟΟ από την πρώτη στιγμή αξιοποιώντας την δουλειά και των προηγούμενων διοικήσεων πάλεψε με συνέπεια για την προώθηση του νομικού πλαισίου, την άμεση λειτουργία του ΝΠΔΔ  και την διαμόρφωση όρων στην διαδικτυακή πώληση οπτικών ειδών με πρότυπο την νομοθεσία αναπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο).

Σε όλα αυτά είναι απαραίτητο να πάρουμε υπ όψη μας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Έπειτα από μια επώδυνη οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία, για να ισοπεδώσει ότι παρέμεινε. Ενεργώντας με σύνεση πιστεύουμε ότι προστατεύσαμε τον κλάδο από τα χειρότερα. Αλλά δυστυχώς οι δυσκολίες διαδέχονται η μία την άλλη. Έτσι σήμερα η αλματώδης αύξηση των τιμών οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η παλαιότερη πρόταση μας για άμεση μείωση του ΦΠΑ των οπτικών ειδών είναι περισσότερο από επίκαιρη και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Δίπλα σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε  την ανάγκη δικαιότερης φορολογικής και ασφαλιστικής αντιμετώπισης .

Τέλος ξεκινώντας από την βασική μας θέση της προστασίας της δημόσιας υγείας στην παραγωγή και διακίνηση ιτροτεχνολογικών προϊόντων,  απαιτούμε την διαμόρφωση σωστών συνθηκών για την ανάπτυξη υγειών επιχειρηματικών συνθηκών που διασφαλίζουν την πάρα πάνω αναγκαία διαδικασία.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η καταξίωση του επαγγελματία Οπτικού-Οπτομέτρη μέσα στην κοινωνία, ήταν και είναι η άμεση προτεραιότητα μας. Η ενεργοποίηση του ΝΠΔΔ, οι δημόσιες ανακοινώσεις, ημερίδες και συνεντεύξεις τύπου για προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις που προτείνει ο Οπτικός-Οπτομέτρης  είναι η καθημερινή μας προσπάθεια. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, με καταξιωμένους καθηγητές,  για όλους τους συναδέλφους και το προσωπικό των Οπτικών επιχειρήσεων ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις.

Ανοίγουμε αυτήν την προσπάθεια με συνέντευξη τύπου για τους πολυεστιακούς οφθαλμικούς φακούς με την συνεργασία 2 γνωστών και πολύτιμων συνεργατών μας. Στόχος μας είναι αξιοποιώντας την εμπειρία μας να συνεχίσουμε  αξιοποιώντας και άλλους συνεργάτες μας.

Οι εκπαιδευτικές μας θεματικές  ημερίδες ξεκινούν άμεσα (θα ακολουθήσει ανακοίνωση) και θα αγκαλιάσουν όλα τα βασικά θέματα που ενδιαφέρουν τον Οπτικό-Οπτομέτρη.

Σύντομα ολοκληρώνεται η πλήρης ψηφιοποίηση της ΠΕΟΟ που ξεκίνησε με την ανανέωση του site και συνεχίζεται με την ψηφιακή τηλεγραμματεία και την οργανωτική ψηφιακή αναβάθμιση σε συνεργασία με την microsoft. Στόχος όλων αυτών των αλλαγών είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού που θα διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα του κλάδου και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων δίνοντας άμεσα λύσεις.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα λιθαράκι στην βάση της αντιμετώπισης φαινομένων που επιχειρούν να αποδώσουν στον κλάδο χαρακτηριστικά κερδοσκοπίας, προωθώντας αθέμιτες διαδικασίες ενάντια στην θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων, όπως καταγράφηκε σε Γενικές μας Συνελεύσεις. Αναδεικνύοντας και καταξιώνοντας τον Οπτικό-Οπτομέτρη ως λειτουργό και προστάτη της δημόσιας υγείας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η κατάσταση δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές επιλογές που δυναμιτίζουν την ενότητα. Η άμεση ενεργοποίηση του ΝΠΔΔ το οποίο θα ενώσει στην πράξη όλους μας είναι μονόδρομος και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό.

Είτε είναι στραβός ο γιαλός είτε όχι, εμείς θα συνεχίσουμε. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και σε όσους προσπάθησαν όλα αυτά τα 98 χρόνια λειτουργίας της ΠΕΟΟ.

Αθήνα Μάρτιος 2022

Στέλιος Μυλόβας

Πρόεδρος ΠΕΟΟ