Συνδικαλιστικά νέα, αποφάσεις, δράσεις, εκδηλώσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τους τελευταίους μήνες το ΔΣ σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις του, ασχολήθηκε με όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Σημαντική επίσης υπήρξε η παρουσία μας σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο εξωτερικό.

Μόναχο

OPTI: Ηλίας Σαπουνάκης, Έλενα-Νατάσα Καΐτσα, Peter Gumpelmayer

Στην έκθεση της OPTI 2020 παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΟΟ, Ηλίας Σαπουνάκης, ο οποίος είχε συνομιλίες με συναδέλφους άλλων χωρών, ενώ είχε μία ιδιαίτερη συνάντηση με τον τ. Πρόεδρο της EC OO, Peter Gumpelmayer. Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων που συζητήθηκαν, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της ΠΕΟΟ να μεταφέρει τις ευχαριστίες του για την άψογη διοργάνωση του πρόσφατου συνεδρίου στην Αθήνα. Στο Μόναχο, καλεσμένη της OPTI 2020, ταξίδεψε και η Έλενα-Νατάσα Καΐτσα, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού ΟΝ, η οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το περιοδικό σε εκδότες και bloggers από χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιαπωνία, να συζητήσουν για την θετική πορεία των περιοδικών του κλάδου και να ενημερωθούν για τα ζητήματα που απασχολούν τους οπτικούς-οπτομέτρες της κάθε χώρας. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν και οι ξένοι εκθέτες για το περιοδικό της ΠΕΟΟ, ενώ αρκετοί ζήτησαν πληροφορίες για τη δράση της Πανελλήνιας Ένωσης και σε άλλους τομείς (π.χ. ημερίδες, καμπάνιες, events). Ιδιαίτερα ευχάριστες και εποικοδομητικές ήταν οι συναντήσεις και οι συνομιλίες με τους Έλληνες, εισαγωγείς και οπτικούς, που βρέθηκαν στην OPTI 2020.

Κύπρος

Έλενα-Νατάσα Καΐτσα

Νωρίτερα, η υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού είχε παρευρεθεί στο 18ο Παγκύπριο Επιμορφωτικό Συνέδριο Οπτικής και Οπτομετρίας του Συνδέσμου Οπτικών Κύπρου. Μετά από πρόσκληση του προέδρου Γιώργου Πέτσα, μετέφερε το μήνυμα του προέδρου και του ΔΣ της ΠΕΟΟ στους Κύπριους συναδέλφους (διαβάστε το μήνυμα παρακάτω) και παρακολούθησε το συνέδριο με θέμα «Πορεία προς το μέλλον. Η Οπτική Επιστήμη θεμέλιο ανάπτυξης της Οπτομετρίας». Ομιλητές ήταν ο Helmer Schweizer, Optometrist, CL Specialist, MBA, BBA, Ciba vision, a Novartis Co., Area Manager Balkans and Head Professional Affairs I DM.

Η Σύμβουλος Άντρη Πέντα, η Μαριάννα Μάζη από την Union Optic-Shamir, ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ Πέτρος Τσαγκάρης, ο Mr. Mario Lekic, Training Manager – East Europe Carl Zeiss d.o.o., ο Λευτέρης Καραγεωργιάδης, Οπτικός – Οπτομέτρης – Κατασκευαστής Φακών Επαφής, ο Theofanis Liazos Οπτομέτρης, Bausch & Lomb Vision Care, Professional Relationship Manager, η Μαρία Θεοχαρίδου, Οπτομέτρης – Ορθοπτικός, ο Δρ Ανδρέας Κοντός, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, η Δρ Λουκιανού Ελένη, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου λειτούργησε έκθεση οπτικών ειδών με περισσότερους από 15 εκθέτες. Η υποδοχή της υπεύθυνης έκδοσης του περιοδικού ΟΝ ήταν ιδιαίτερα θερμή από τους Κύπριους οπτικούς – οπτομέτρες, οι οποίοι θέλησαν να πληροφορηθούν για όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας σχετικά με τον κλάδο καθώς και για την σημαντική προσπάθεια που γίνεται από την ΠΕΟΟ.

Χαιρετισμός

Αγαπητοί συνάδελφοι αδελφοί Κύπριοι οπτικοί,

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΟΟ σας στέλνουν τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

Όπως όλοι γνωρίζετε το επάγγελμα του οπτικού – οπτομέτρη στην Ελλάδα πέρασε και αυτό από μια κρίση, η οποία μας αποδυνάμωσε οικονομικά αλλά όχι οργανωτικά. Στο διάστημα αυτό πετύχαμε:

  1. Την ίδρυση ΝΠΔΔ το οποίο θα μας θωρακίσει επαγγελματικά και πλέον μας καθιερώνει νομοθετικά σαν ισότιμο συνομιλητή με την πολιτεία.
  2. Την αναγνώριση της οπτομετρίας (έστω και με προβλήματα, εννοώντας την εποπτεία οφθαλμιάτρου).
  3. Την σφυρηλάτηση της ενότητας όλων των οπτικών-οπτομετρών αρνούμενοι την λεόντειο σύμβαση που προσπάθησε να μας επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ (επί συνόλου 3.000 οπτικών – οπτομετρών μόνο 7 υπέγραψαν!).
  4. Την διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων και την συνέλευση της ECOO.
  5. Την αναβάθμιση του υποχρεωτικού εξοπλισμού των καταστημάτων με όργανα οπτομετρίας.
  6. Την βοήθεια που παρείχαμε στα ΑΤΕΙ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ για την αναβάθμισή τους, αλλά και την χορήγηση υποτροφιών στους καλύτερους τελειόφοιτους για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος.
  7. Τον έλεγχο της όρασης σε παιδιά απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ορφανοτροφείων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη της Ελλάδος κ.λπ.

Και συνεχίζουμε γιατί το χρωστάμε και στους προηγούμενους (έτος ιδρύσεως ΠΕΟΟ 1924), αλλά και στους επόμενους. Η συνεργασία μας και οι άρρηκτες σχέσεις με τον αδελφό Σύνδεσμο Οπτικών Κύπρου και προσωπικά με τον πρόεδρο σας, μας δίνει την δυνατότητα της αλληλοβοήθειας κάτι το οποίο αποτελεί για μας το θεμέλιο λίθο της ύπαρξής μας.

Δυστυχώς σοβαρές υποχρεώσεις μας κράτησαν στην Αθήνα και δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στο τόσο σημαντικό συνέδριό σας. Ελπίζουμε όμως ότι θα δεχτείτε την πρόσκληση για να έρθετε στην Αθήνα στα πλαίσια της ημερίδας που θα διοργανώσουμε τους επόμενους μήνες.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ της ΠΕΟΟ