Η γαλλική βιο τεχνολογική εταιρεία GenSight Biologics έλαβε πρόσφατα την άδεια να χρησιμοποιήσει γονιδιακή θεραπεία για την τύφλωση, σε μια μελέτη η οποία θα είναι η πρώτη στην οποία θα γίνει χρήση της οπτογενετικής στους ανθρώπους. Αφού τους δόθηκε το πράσινο φως από το MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency), η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα θέσει σε θεραπευτική αγωγή ένα γκρουπ κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι πάσχουν από Μελαχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια –μια γενετική ασθένεια η οποία επηρεάζει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και προκαλεί σταδιακή μείωση της όρασης.
Αυτή η τεχνική, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως μόνο σε ζώα, περιλαμβάνει την εισαγωγή γονιδίου από φύκια μέσα σε νευρικά κύτταρα των ασθενών και η εισαγωγή αυτών μέσα στους πάσχοντες οφθαλμούς με τη μορφή «μονής ενδοϋαλοειδικής έγχυσης». Αυτό που περιμένουν είναι πως το νευρικό κύτταρο που θα έχει εγχυθεί μέσα στο μάτι, θα μεταλλαχθεί σε φωτοϋποδοχέα και με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η βελτίωση της όρασης. Η ανακοίνωση στον τύπο αποκάλυψε ακόμα πως οι ασθενείς θα φορούν μια φορητή συσκευή οπτικής διέγερσης κατά τη διάρκεια των θεραπειών.
Ο Bernard Gilly, CEO και συνιδρυτής της GenSight σχολίασε: «Για πρώτη φορά στην οφθαλμολογία, μια οπτογενετική προσέγγιση σε συνδυασμό με μια ιατρική συσκευή θα δοκιμαστούν σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική, αυτή η θεραπεία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τη θεραπεία της Μελαχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και στη θεραπεία της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας Ξηρού Τύπου.
Η εταιρεία περιμένει να θέσει σε θεραπευτική αγωγή τον πρώτο ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τετράμηνο του 2018

Πηγή: Luke Haynes, https://www.opticianonline. net/news/genes-from-algae-used-to-treatblindness