Μοντέρνο κατάστημα οπτικών ή ένας χώρος που «παίζει» με την αντίληψή μας;
Ό,τι και να είναι, το κατάστημα στο Σιάτλ με τον σχεδιασμό του σίγουρα τραβάει τα βλέμματα!

ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ σε ένα κτίριο των αρχών του αιώνα. Και όμως, στο εσωτερικό του είναι σαν βρίσκεσαι κάπου στο μέλλον!
Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του καταστήματος Eye Eye, ο οπτομέτρης ιδιοκτήτης του ζήτησε από την εταιρεία Best Practice Architecture να ενσωματώσουν στα σχέδιά τους «πληροφορίες για την όραση και την οπτική».
Οι σχεδιαστές μελέτησαν τη λειτουργία του ματιού και έπαιξαν με την αντίληψη και την αντανάκλαση.
Για να δώσουν βάθος στο χώρο χρησιμοποίησαν λευκό χρώμα στους τοίχους και στους πάγκους, τοποθέτησαν φωτισμό στα ράφια και έβαλαν μεγάλους καθρέπτες σε όλες τις επιφάνειες, που είναι και το βασικό στοιχείο της σχεδιαστικής ιδέας.

Το αποτέλεσμα ήταν μία μίνιμαλ αισθητική σε έναν χώρος που δείχνει γαλήνιος και φωτεινός. Για να σπάσουν τη μονοτονία του λευκού, χρησιμοποίησαν σκούρες λεπτομέρειες, όπως στα έπιπλα, τα διακοσμητικά στοιχεία και στις σκάλες που οδηγούν στον ημιόροφο.
Αυτό που εντυπωσιάζει στο κατάστημα είναι η μεγάλη μπλε κατασκευή από χάλυβα σε σχήμα οικίας. Από την μία πλευρά υπάρχουν ράφια και από την άλλη καθρέπτες. Ο επισκέπτης ενώ κινείται μέσα σε αυτήν έχει την δυνατότητα να δοκιμάζει γυαλιά και να παρατηρεί από διάφορες οπτικές γωνίες τον εαυτό του.
Σε διαφορετικό ύφος από το πωλητήριο είναι ο χώρος όπου γίνεται ο οπτομετρικός έλεγχος. Εκεί έχουν χρησιμοποιηθεί γήινα χρώματα στα
ντουλάπια, ενώ τα χρωματιστά vintage οπτομετρικά όργανα δίνουν μια πιο ζεστή νότα.
Όλες οι κατασκευές έχουν σχεδιαστεί για να αποσυναρμολογούνται, να μεταφέρονται και να συναρμολογούνται εύκολα, σε περίπτωση
που ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να μετακομίσει αλλού το κατάστημα ή θελήσει να αλλάξει την διάταξη του χώρου για νέες και διαφορετικές αντανακλάσεις.

Κείμενο: Έλενα-Νατάσα Καΐτσα
EIKONOΓΡΑΦΗΣΗ: Ελένη Τσακμάκ η
Φωτό: Rafael Soldi