Στις 24 με 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas των ΗΠΑ το 19ο συνέδριο φακών επαφής Global Specialty Lenses Symposium. Tις εργασίες του παρακολούθησε ο Νίκος Βασιλείου BscOptometry, εκπροσωπώντας την EYEART Laboratories από την Ελλάδα.

Στο συνέδριο, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο παγκοσμίως και πιο ουσιώδες στις ειδικές εφαρμογές φακών επαφής, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι.
Τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν είναι η εφαρμογή Φ.Ε. σε περιπτώσεις κερατόκωνου, ανώμαλου αστιγματισμού, μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς με σκληρικούς φακούς επαφής, καθώς είναι η κύρια τάση της εποχής.
Επίσης παρουσιάστηκαν οι τρόποι για την διαχείριση του ελέγχου της μυωπίας, η οποία είναι σε έξαρση όχι μόνο στην Ασία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καινούργιοι σχεδιασμοί φακών επαφής για την πρεσβυωπία και νέα ερευνητικά πρωτόκολλα για την μικτή χρήση φαρμακολογικών και οπτικών λύσεων για τον έλεγχο της μυωπίας. Χρήση ατροπίνης 0,01% και φακοί επαφής ορθοκερατολογίας ή πολυεστιακοί μαλακοί. Υπήρξαν παρουσιάσεις για τον έλεγχο και την πρόληψη της υγιεινής της οφθαλμικής επιφάνειας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ξηροφθαλμία, καθώς αυτή σχετίζεται με τη διακοπή χρήσης φακών επαφής (drop out). Παρουσιάστηκαν πάνω από 100 poster διαφόρων οπτομετρών και ερευνητών παγκοσμίως.
Συμπεράσματα του συνεδρίου:
◗ Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος για την οπτική αποκατάσταση των ασθενών με κερατόκωνο και ανώμαλο αστιγματισμό με κύριο μέσο τους φακούς επαφής.
◗ Ο έλεγχος της μυωπίας με διαφορετικές μεθόδους είναι σε καλό στάδιο, όμως πρέπει να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία προς τους ενδιαφερόμενους. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγο της ανάπτυξης της τεχνολογίας από την πλευρά της βιομηχανίας νέων σχεδιασμών και υλικών.
◗ Φυσικά η κλινική έρευνα είναι αυτή η οποία τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια αυτών των προϊόντων και γι’ αυτό πραγματοποιούνται τέτοια συνέδρια ώστε να ανταλλάσσονται απόψεις από τους ειδικούς του χώρου παγκοσμίως (κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται συχνά στα Ελληνικά συνέδρια οπτικής και οπτομετρίας).
◗ Υπάρχουν πολλοί ασθενείς στη χώρα μας οι οποίοι παραμένουν «τυφλοί». Η αιτία σίγουρα είναι η μη σωστή ενημέρωσή τους από τους ειδικούς της όρασης για τις επιλογές τις οποίες έχουν. Στις ΗΠΑ ο ειδικός της οφθαλμικής φροντίδας είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον ασθενή του για όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματός του και να τον αφήσει να επιλέξει με την καθοδήγησή του. Κάτι το οποίο συμβαίνει και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες φυσικά.
Προσωπικά συμπεράσματα:
◗ Το επίπεδο της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ είναι σίγουρα πολύ υψηλό με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
◗ Οι λύσεις που προσφέρονται σε φακούς επαφής στις ΗΠΑ δεν διαφέρουν από αυτές που προσφέρονται στην Ελλάδα.
◗ Προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο λόγος που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος ο τομέας των ειδικών εφαρμογών στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης από τις εταιρείες του χώρου, αλλά η έλλειψη εφαρμοστών οι οποίοι να έχουν καταλάβει ότι ο τομέας των φακών επαφής δεν περιορίζεται στις πολύ καλές έτοιμες λύσεις που προσφέρονται στην αγορά αλλά υπάρχουν και εξατομικευμένες λύσεις που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ανθρώπων με προβλήματα όρασης.