Όσα απασχόλησαν και συζητήθηκαν από τα μέλη της ECOO, του Ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού οργάνου των οπτικών οπτομετρών στην φθινοπωρινή ΓΣ.

Γράφει ο Ηλίας Σαπουνάκης, αντιπρόεδρος της ΠΕΟΟ

Η ΠΕΟΟ στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου φιλοξένησε στην Αθήνα την φθινοπωρινή Γενική Συνέλευση της European Council of Optometry and Optics (ECOO), του Ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού οργάνου των οπτικών-οπτομετρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσία της ECOO στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι παρεμβάσεις που κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο είναι καθοριστικές έτσι ώστε να αναδεικνύουν το έργο του οπτικού οπτομέτρη σε ένα διαρκή αγώνα αναγνώρισης της οπτομετρίας και εναρμόνισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Η ΠΕΟΟ συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες τα τελευταία 25 και πλέον έτη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Park Radisson Blue στην Αθήνα παραβρέθηκαν εκ μέρους της ECOO το ΔΣ και οι αρμόδιοι των επιμέρους επιτροπών: η Πρόεδρος της ECOO Dr Cindy Tromans (UK), επόμενος εκλεγμένος Πρόεδρος Mr Massimo Revelli (Italy), προηγούμενος Πρόεδρος Mr Peter Gumpelmayer (Austria), ο ταμίας – Mr Jesus Garcia Poyatos (Spain), ο υπεύθυνος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Οικονομικών – Mr Per Michael Larsen (Denmark), η υπεύθυνος της Επιτροπής των Επαγγελματικών Υποθέσεων – Ms Sylwia Kropacz-Sobkowiak (Poland), ο υπεύθυνος της Επιτροπής Διαχείρισης και αρμόδιος για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Οπτομετρίας – Dr Robert Chappell (UK), η Γενική Γραμματέας – Ms Fabienne Eckert (Brussels), η Γραμματέας της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και Οικονομικών – Ms Ann Blackmore (UK), ο Γραμματέας της Επιτροπής Επαγελματικών Υποθέσεων – Mr Pavel Šebek (Czech Republic). Εκ μέρους της ΠΕΟΟ όλο το ΔΣ της παρακολούθησε της εργασίες των Επιτροπών και την Γενική Συνέλευση.

Κάθε χώρα μέλος καταθέτει ετήσια αναφορά των γεγονότων που συνέβησαν και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Από Ελληνικής πλευράς, γι΄ακόμη μια φορά, ετέθη θέμα για την άρση της εποπτείας του οφθαλμίατρου από την άσκηση της οπτομετρίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή της στην Ελληνική πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα των Ελλήνων επαγγελματιών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά όπως αυτή διαμορφώνεται. Επίσης, ζητήθηκε η παρέμβαση της ECOO στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αυτονόμηση του τμήματος Οπτικής Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.Η γραμματέας της ECOO Fabienne Eckert ανέλυσε την κατάσταση σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στις αλλαγές που εξελίσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο με τάση την αλματώδη συγκέντρωση κεφαλαίων από επιχειρηματικούς ομίλους με αποτέλεσμα την μελλοντική διαμόρφωση μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων και έντονος προβληματισμός υπήρξε στην συζήτηση που αφορά στην νέα κοινοτική οδηγία για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ο προβληματισμός έχει ξεκινήσει από την συνάντηση της ECOO που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2019 στην Ρώμη. Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην νέα οδηγία περιλαμβάνουν όλους τους επαγγελματίες του κλάδου που αναμιγνύονται, από τον παραγωγό του επιμέρους προϊόντος, όπως π.χ. σκελετοί και οφθαλμικοί φακοί, έως την τελική μορφή του που αποδίδεται στον τελικό καταναλωτή. Οι διαδικασίες που προβλέπονται και ο τρόπος που επιδιώκονται θα επιβαρύνουν με πρόσθετα ετήσια έξοδα τόσο την λειτουργία των οπτικών καταστημάτων όσο και τον τελικό καταναλωτή. Απώτερος στόχος όπως κρίνετε είναι μείωση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο με αποτέλεσμα την μελλοντική αποχώρησή τους από την αγορά.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα που αξίζει την προσοχή μας είναι η νέα κοινοτική οδηγία που διέπει την κατασκευή και διακίνηση των φακών επαφής. Ο ομιλητής Nicky Soubry ανέλυσε τις επιπτώσεις που φέρνει η νέα κοινοτική οδηγία για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι μικροί κατασκευαστές (εργαστήρια) καθώς επιβαρύνονται με τεράστια έξοδα ανά μονάδα παραγωγής. Οι μικροί κατασκευαστές ως αντικείμενο εργασίας τους έχουν συνήθως τις ειδικές κατασκευές που αφορούν σε φακούς εκτός εμπορικών παραμέτρων. Η κατάσταση αυτή αποτέλεσμα θα έχει την αυξημένη τιμή των προϊόντων που διορθώνουν ιδιαίτερες διαθλαστικές ανωμαλίες. Αξίζει δε να αναλογιστεί κανείς ότι τα προϊόντα αυτά συνήθως απευθύνονται σε άτομα που επιβαρύνονται καθημερινά με επιπλέον έξοδα προκειμένου να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Παρουσίαση Luneau 120V+

Παράλληλα με την διοργάνωση του ECOO General Assembly 2019 την Κυριακή 20/10, έγινε η επίσημη παρουσίαση του Autograph Intelligence, καθώς και του 120V+ της Luneau, σε μια συνεργασία της Union Optic με την ΠΕΟΟ. Το 120V+ της Luneau, την τελευταία τεχνολογία μέτρησης, διάγνωσης για τον σύγχρονο οπτικό οπτομέτρη, παρουσίασε ο οπτομέτρης κ. Λευτέρης Καραγεωργιάδης από τον οποίο ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια.

«Το 120V+ της Luneau, που αντιπροσωπεύει στην Ελλλάδα η UNION OPTIC – SHAMIR, είναι το απόλυτο διαγνωστικό μέσο αφού είναι τοπογράφος, κερατόμετρο, διαθλασίμετρο, εκτροπόμετρο, τομογράφος πρόσθιου θαλάμου, τονόμετρο και διαγνωστικό μέσο της ξηροφθαλμίας. Ένα πολυμηχάνημα το οποίο συμβαδίζει με τις τελευταίες τεχνολογίες συνδεσιμότητας για ανάλυση των μετρήσεων από απόσταση, αλλά και διαδικτυακό service όπου και αν είναι τοποθετημένο. Σχεδιασμένο για να δημιουργεί την διαφορά του επαγγελματία που καταλαβαίνει την αξία της υψηλής παροχής υπηρεσίας και της διαφοροποίησης από την συνήθη πρακτική. Αλλά επίσης για την πολυσύχναστη επιχείρηση, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη ειδικούς χρήστες, έτσι ώστε να καταγράφονται τα δεδομένα για έλεγχο από τον επαγγελματία υγείας, ακόμη και σε δεύτερο χρόνο. Σημαντική η συνεισφορά του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μιας και δίνει την δυνατότητα εύρεσης πιθανών παθολογικών προβλημάτων, όπως ο κατταράκτης ή πιθανό γλαύκωμα, για να βοηθήσει στην παραπομπή στον θεράποντα γιατρό. Ο μικρός όγκος του μηχανήματος το κάνει ιδανικό για την τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε χώρο εξέτασης. Η τελευταία έκδοσή του που ελέγχει την πιθανότητα ξηροφθαλμίας, είναι ιδανική για τον έλεγχο όλων των καθημερινών τύπων φακών που χρησιμοποιούνται, από ημερήσιους έως μηνιαίους ή πιο ειδικούς φακούς επαφής. Οι διαθλαστικές μετρήσεις και σε σκοτοπικές συνθήκες το καθιστούν το απόλυτο εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων νυχτερινής οδήγησης, προσαρμόζοντας την διόρθωση των γυαλιών».